Η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους αποτελεσματικότερης δράσης κατά της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που σπέρνει τον τρόμο στο Ιράκ και στη Συρία.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η γερμανική οργάνωση αρωγής WADI που δραστηριοποιείται ενεργά στη Μέση Ανατολή, ακραίοι ισλαμιστές έχουν προφανώς διαπράξει συστηματικές απαγωγές και βιασμούς γυναικών στο βόρειο Ιράκ. Η πλειονότητα των θυμάτων προέρχονται από τη θρησκευτική μειονότητα των γεζίντι, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandradio) ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης Τόμας φον ντερ Όστεν-Ζάκεν. Όπως είπε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις γυναίκες μεταξύ 12 και 50 ετών πωλούνται ως σκλάβες και κακοποιούνται σεξουαλικά.

«Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το IS κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του τον Αύγουστο στην οροσειρά Σιντζάρ, που κατοικείται κυρίως από γεζίντι, απήγαγε κορίτσια και γυναίκες μεταφέροντάς τες στη Μοσούλη και τη Ράκα, στις πόλεις που ελέγχει, όπου τις πωλούσε αλλά και τις χρησιμοποιούσε για την ικανοποίηση των ορέξεων των οπαδών του. Εκτίμησή μας είναι ότι χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες εξαναγκάστηκαν στην πορνεία και πωλήθηκαν ως σκλάβες με σκοπό το σεξ».

Ο κ. Όστεν-Ζάκεν έκανε λόγο για φρικτές μαρτυρίες γυναικών που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των φανατικών τζιχαντιστών, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των γυναικών παραμένει στα χέρια του IS. «Υπάρχουν ορισμένες πρωτοβουλίες που επιχειρούν να απελευθερώσουν τα κορίτσια και τις γυναίκες με χρήματα, οι οποίες είναι προβληματικές. Ορισμένες μπόρεσαν να ξεφύγουν στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων ή μηνών, ωστόσο οι περισσότερες παραμένουν φυλακισμένες του IS και κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το αν θα δολοφονηθούν σε περίπτωση μίας επιτυχημένης εκστρατείας κατά του IS και αν στρατεύματα του συνασπισμού κατά του IS εισβάλουν σε αυτές τις περιοχές και μπορέσουν να τις απελευθερώσουν, θα φανεί στο μέλλον», επισήμανε ο επικεφαλής της οργάνωσης WADI.

O κ. Όστεν-Ζάκεν αποκάλυψε ότι στα αυτιά του ίδιου και της οργάνωσής του έφτασαν πληροφορίες που κάνουν λόγο για ύπαρξη κανονικότατων σκλαβοπάζαρων σε περιοχές που ελέγχονται από το IS, όπως για παράδειγμα στη Μοσούλη.

*πηγή: DW

 

Σχόλια