Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup.

Αυτό που θέλουμε είναι μια έντιμη συμφωνία, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup. «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν  ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους που δεν κατέληξαν κάπου οι σημερινές συνομιλίες  στο Eurogroup.

«Ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντέισελμπλουμ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση».

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει εντέλει μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών.

«Γιατί δεν συμφωνήσαμε σε μια κοινή ανακοίνωση;» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην ατελέσφορη ολοκλήρωση της συνεδρίασης του αποψινού Eurogroup και απάντησε: «Ο πραγματικός λόγος είναι γιατί υπάρχει μια ουσιαστική διαφωνία για το έργο που υπάρχει μπροστά μας σε σχέση με το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση και ένα πρόγραμμα που κατά τη δική μας εκτίμηση και όσων έχουν διαύγεια πνεύματος ότι απέτυχε».

«Μπλεχτήκαμε σε μια δίνη αποπληθωριστική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα. Μάς ζητάνε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ή να κάτσουμε να το ξανασκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό… Το πρόγραμμα έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ανθρωπιστή κρίση, και έκανε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες. Οδήγησε σε σπιράλ αποπληθωρισμού δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα να πάψει να εξαρτάται από τα δανεικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, απορρίψαμε ένα πιεστικό αίτημα να προσυπογράψουμε την έννοια της παράτασης του προγράμματος γιατί δεν πιστεύουμε ότι πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία και γι’ αυτό εκλεχτήκαμε.

«Θα ήταν πράξη ανακόλουθη να υποσχεθούμε στους εταίρους μας συνέχεια του προγράμματος» επισήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup συναντήθηκε με τον επίτροπο Μοσκοβισί που του παρουσίασε «προσχέδιο ανακοίνωσης που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει μια παράταση που θα οδηγούσε σε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ένα ενδιάμεσο συμβόλαιο για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «σε αυτό το προσχέδιο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα παρείχε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα».

«Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα εκπληρώσουμε τους όρους προς τους εταίρους και ότι δεν κάνουμε καμία δράση που θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα ή σε δράση που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup «μας πηγαίνει πίσω όχι στην προηγούμενη Πέμπτη, αλλά στην προηγούμενη Τετάρτη» επικρίνοντας τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι υπαναχώρησαν. Ο όρος που είχαμε θέσει, υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, ήταν να μην επιβληθούν μέτρα που θα μεγάλωναν την ύφεση, δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, ούτε αυξήσεις στο χαμηλό ΦΠΑ.

«Δυστυχώς αυτό το θαυμάσιο κείμενο που θα υπέγραφα στη στιγμή απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup που μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα όμως οι νεφελώδεις διατυπώσεις μιας κάποιας ευελιξίας δεν είχαν διευκρινίσεις».

Σε ερώτηση για το πώς θα υπάρξει συμβιβασμός ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι στην ιστορία της ΕΕ τίποτα δεν συνέβη όταν εκφράσαμε απόλυτες θέσεις. Εμείς ζητάμε μια διατύπωση, μια φράση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να βρουν ένα κοινό έδαφος για συμφωνία. «Αλλιώς θα υπάρξει μια μοναδική επίπτωση στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν είναι ένα παιχνίδι όπως η Μονόπολη αυτή η διαπραγμάτευση ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «ποτέ δεν έπαιξα Μονόπολη με ψεύτικα χρήματα. Δυστυχώς είχα ένα παρελθόν ως καθηγητής στη Θεωρία των Παιγνίων. Δεν πιστεύω ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων είναι απόλυτες και εγωιστικές. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θέλουμε μια σωστή συμφωνία. Ας βρούμε αυτή τη σωστή συμφωνία. Αυτό είναι το Plan A, δεν υπάρχει Plan B. Δεν παίζουμε»

Παράλληλα επανέλαβε ότι «είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, είμαστε κυβέρνηση σαφέστατα ευρωπαϊκή».

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί μετά τη λήξη του προγράμματος ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «οι παλιοί μου δάσκαλοι μου έμαθαν ότι όταν οι στιγμές είναι κρίσιμες να μην κάνω υποθέσεις».

«Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδι με το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είμαστε υπερήφανοι για να λέμε ότι θα περιμένουμε να έρθουν σε εμάς. Κάθε πλευρά θα κάνει το μισό δρόμο που της αναλογεί τις επόμενες ημέρες. Το κάναμε την προηγούμενη Τετάρτη και θα το ξανακάνουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Όμως μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία … Δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος» τόνισε και διευκρίνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει ούτε έχει Plan Β, αλλά ζητεί μια έντιμη συμφωνία.

«Θα γίνουν έντονες συζητήσεις και η Ευρώπη θα εξαγάγει ένα έντιμο συμβιβασμό από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο» είπε.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου.

Ντέισελμπλουμ: Βέλτιστη λύση η παράταση

Νωρίτερα μετά το τέλος του Eurogroup, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές και υπογράμμισε ότι «η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος» μέχρι την Παρασκευή.

«Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο διευκρίνισε πως το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup.

«Υπάρχει ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα τηρηθούν. Αν ζητηθεί μια επιμήκυνση τώρα θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το μέλλον» είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος πρόσθεσε πως εάν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά όπως τόνισε  πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα.

ΔΝΤ: Πρώτα αξιολόγηση, στη συνέχεια χρήματα

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και εάν αυτή είναι επιτυχής», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η  αξιολόγηση του προγράμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

«Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα»

«Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος του Eurogroup και τις δηλώσεις του Γέρουν Ντέισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες η μόνη λύση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι η Κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Όπως αναφέρουν το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση και ζητούσε την παράταση του μνημονίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προέβησαν στην εκτίμηση ότι «κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει».

Σχόλια