Γεύμα εργασίας είχαν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ως τον Ιούνιο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, προκειμένου να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Αφού, χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συνάντηση με τον ομόλογό του, είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει στη Γερμανία.

Σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένα, το ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι κλείστηκε για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ενώ το ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε κλείστηκε για τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα βρίσκεται στη Φραγκφούρτη αύριο, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει απόφαση για χορήγηση κατεπείγουσας ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

«Ο κ. Βαρουφάκης θα βρίσκεται αύριο στην ΕΚΤ», είπε ένας εκπρόσωπός της, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί ο κ. Βαρουφάκης.

 

Σχόλια