Ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, παίρνοντας τον λόγο κατά την συνεχιζόμενη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2015, στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε:

_______________________________

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε το θέατρο το παραλόγου. Συζητάμε τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση –κι οι βουλευτές της- κάνουν ότι τον πιστεύουν. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί. Δεν είναι μόνον που την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για νέα μέτρα, συνεχίζοντας την συνταγή που έφερε τη χώρα στην καταστροφή. Είναι που η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να εφαρμόσει τίποτα. Κανένα πρόγραμμα. Κανέναν νόμο. Παρά μόνον αυτούς που πλήττουν την πλειοψηφία των πολιτών. Και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους και τη μεσαία τάξη.

Μέχρι κι εσείς το παραδέχεστε – ο κ. Λουκουρέντζος- ότι δεν έχετε στρατηγικό σχέδιο.  Μέχρι το 2020 πρέπει να δίνουμε 20 δισ. το χρόνο για τοκοχρεολύσια. Πώς θα τα βγάλει αυτή η χώρα; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο; Και, προσέξτε,  μιλάμε για τοκοχρεολύσια. Όχι για να ζήσουμε. Το έχουμε ξεχάσει το «να ζήσουμε». Δεν ενδιαφέρει τους δανειστές. Και προφανώς, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Το παράλογο δεν σταματά εδώ. Γιατί αν διαβάσει κάποιος τον προϋπολογισμό, θα συμπεράνει ότι οι πλέον πλούσιοι Έλληνες είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όταν ξέρετε ότι ένα 20% περίπου των πολιτών δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για την κρίση. Αντίθετα, αύξησε την περιουσία του μέσα σε αυτή. Γιατί ψηφίσατε σειρά μέτρων – πολλά από αυτά εις βάρος ΜΟΝΟ των εργαζομένων-, προκειμένου να διατηρήσετε και να αυξήσετε τον πλούτο τους.

Αυτή είναι η τακτική σας. Νομοθετείτε στο πόδι και παριστάνετε τους μεγάλους μεταρρυθμιστές. Τους σωτήρες. Και μετά εφαρμόζετε μόνον όσους προβλέπουν φόρους και περικοπές. Δεν το λέω εγώ. Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το λέει. Από τη μία σκαρφίζεστε παράλογους και εξοντωτικούς φόρους για τους πολλούς. Και την ίδια ώρα διευκολύνετε τη φοροδιαφυγή των ολίγων. Κάθε χρόνο, η εθνική οικονομία έχει απώλεια 15 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Κι αντί να κυνηγήσετε τα 15 δισ. κόβετε το ΕΚΑΣ για 80 εκατ. ευρώ.

Γιατί δεν πιάνετε τα 15; Γιατί δεν θέλετε. Έτσι ξέρετε τόσα χρόνια να κυβερνάτε, έτσι συνεχίζετε. Μόνο που τώρα σας έχουν πάρει χαμπάρι.

Εργασιακά; Τα διαλύσατε. Συντάξεις; Τις συρρικνώσατε. Παιδεία; Υγεία; Τα έχετε διαλύσει όλα. Βεβαίως, συνεχίζετε στο γνωστό σας δόγμα.  Όλα τα καλά –ποια είναι αυτά, δεν ξέρω- τα έκανε η κυβέρνηση. Και για όλα τα κακά φταίει η αντιπολίτευση. Όμως αυτό το «μερικώς υπεύθυνο-μερικώς ανεύθυνο» ευτυχώς, δεν περνάει πια στους πολίτες. Όπως δεν περνάει και το παραμύθι σας ότι εσείς είστε η Κοκκινοσκουφίτσα κι εμείς οι κακοί λύκοι.

Έχετε κάνει όμως κάτι για την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας; Όχι. Ας πάρουμε τον Πολιτισμό. Εδώ, τα έχετε μπερδέψει όλα. Για σας πολιτισμός είναι μια ανασκαφή. Τίποτα πέραν αυτού. Απλές εξαγγελίες, πολλάκις ειπωμένες, που δεν στηρίζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού. Αντ’ αυτού, προωθείτε την αύξηση του ΦΠΑ στα βιβλία και στα εισιτήρια των θεάτρων. Όμως ας μην σας αδικώ. Στον τομέα του πολιτισμού, δεν είναι ότι δεν θέλετε. Είναι ότι δεν ξέρετε καν τι θα πει η λέξη «πολιτισμός».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε έξι λεπτά, δεν μπορείς να μιλήσεις για την κατάρρευση αυτής της χώρας. Το μόνο που μπορείς να πεις ότι αυτό δεν είναι προϋπολογισμός. Κι επειδή σας μίλησα για θέατρο, σας διαβεβαιώνω ότι ούτε στο θέατρο του παραλόγου, ούτε ο Πίντερ –που έχω παίξει –δεν θα μπορούσε να γράψει αυτόν τον προϋπολογισμό. Κι όσοι έχουν διαβάσει ή έχουν δει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, θα ξέρουν ότι ο Γκοντό στο τέλος δεν έρχεται. Γι’ αυτό, κύριε υπουργέ, μην χαίρεστε. Ο Γκοντό δεν θα έρθει. Αυτό που θα έρθει είναι ο συνασπισμός Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που θα αποφασίσει να αλλάξει αυτήν τη χώρα».

 

Σχόλια