Μετά την ληστεία στο Θεατρικό Μουσείο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, με ανακοίνωσή του επαναφέρει το πρόβλημα της εγκατάλειψης του, που έγκαιρα είχε θέση στην βουλή με δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Πολιτισμού, χωρίς όμως να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά ο Βουλευτής Τρικάλων τονίζει:

«Το σοβαρότατο πρόβλημα της εγκατάλειψης του Θεατρικού μας Μουσείου είχα θέσει έγκαιρα στην βουλή με δύο επίκαιρες ερωτήσεις που έχω καταθέσει. Η πρώτη (24/3/2014, Α.Π. 713) δεν συζητήθηκε ποτέ αφού ο τότε υπουργός δεν προσήλθε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο… Στην δεύτερη επίκαιρη ερώτησή μου (4/9/2014, Α.Π. 64) είχα εκθέσει το πρόβλημα ξανά καταθέτοντας στα πρακτικά της ολομέλειας και φωτογραφικό υλικό από την οικτρή κατάσταση που έχει αφήσει το υπουργείο Πολιτισμού το Θεατρικό μας Μουσείο. Ζήτησα επίμονα να γίνει κάτι άμεσα και για την μετεστέγασή του αλλά και για την περαιτέρω διάσωση και ανάδειξη του πολύτιμου αρχείου του που χρονολογείται από το 1736 και εξής.

Έτσι, υπάρχουν πολίτες που λυπούνται και θυμώνουν για όσα συμβαίνουν στο Θεατρικό Μουσείο, επειδή καταλαβαίνουν τί σημαίνει διάσωση και ανάδειξη του Πολιτισμού της χώρας τους και, δυστυχώς για όλους μας, υπάρχουν και υπουργοί που συνεχίζουν να βλέπουν μόνο διαχειριστικά το υπουργείο Πολιτισμού. Το βλέπουν ως μια θέση, μια θητεία και σταματούν εκεί. Μέχρι τον επόμενο υπουργικό θώκο. Σαν ένα πέρασμα. Για να θυμηθούμε τον κ. Βενιζέλο,  τον κ. Καραμανλή, τον κ. Σαμαρά, ανάμεσα σε άλλους…

Η άγνοιά τους και η επιλεκτική εκμετάλλευση της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς παράγει φωτογραφίσεις και δελτία τύπου από τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς ως ένα άλλο καταναλωτικό προϊόν. Αφού όμως ο κ. Τασούλας φαίνεται να καταλαβαίνει ως Πολιτισμό μόνο τον αρχαίο, τον οποίο αναδεικνύει σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και όχι συνολικά, θα του δώσω ένα παράδειγμα μήπως καταλάβει επιτέλους τι σημαίνει η προχθεσινή ληστεία στο Θεατρικό Μουσείο:

Είναι σαν να του κλέβουν τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες επειδή δεν έπραξε τα δέοντα. Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσει που θα βρει τώρα τις σπάνιες φιγούρες του Ευγένιου Σπαθάρη, την αξία των οποίων προφανώς αναγνώρισαν οι ληστές…

Αυτό που συνέβη προχθές είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που δεν λέει να καταλάβει ότι έπρεπε να αναδείξει το Θεατρικό μας Μουσείο και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στο είδος του παγκοσμίως.

Απευθύνω έκκληση, ξανά και πριν να είναι πολύ αργά, για το Θεατρικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να σταματήσει την επιδεικτική αδιαφορία για τον πολιτιστική μας κληρονομιά. Τώρα.»

 

Σχόλια