Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, καταθέτει για δεύτερη φορά επίκαιρη ερώτηση στην βουλή για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην πρώτη του ερώτηση δεν πήρε απάντηση λόγο μη προσέλευσης των υπουργών, τονίζοντας:

«Ζήτησα και στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής να μου απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τα δάνεια που έχουν πάρει μέχρι στιγμής, χωρίς όμως να πάρω καμία απάντηση». Αιτιολογώντας στην συνέχεια τους λόγους, που τον αναγκάζουν να επανέλθει καταθέτοντας εκ νέου την ερώτηση, ξεκαθαρίζει ότι το κάνει: «επειδή, οι φορολογούμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση των πολιτικών κομμάτων, αφού τα δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά και την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%».

 

Επίκαιρη ερώτηση

Προς τους υπουργούς

1)   Εσωτερικών και

2)   Οικονομικών.

Θέμα: «Τα δάνεια που έχουν λάβει από τις ελληνικές τράπεζες τα πολιτικά κόμματα της  Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η εξυπηρέτησή τους».

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 (Α.Π. 99) είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση με το ίδιο ακριβώς θέμα. Η ερώτηση μου όμως δεν συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής καθώς δεν ήρθε κανείς από τους υπουργούς να την απαντήσει.

Προηγουμένως, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στην Διαρκή  Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (συνεδρίαση της 9ης, 11ης και 18ης  Σεπτεμβρίου 2014) είχα τονίσει ότι για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με τον πολιτικό κόσμο θα πρέπει να έρθουν και τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων στο φως και να είναι υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ζήτησα και στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής να μου απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τα δάνεια που έχουν πάρει μέχρι στιγμής, χωρίς όμως να πάρω καμία απάντηση.

Επειδή, οποιαδήποτε συζήτηση για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη διαφάνεια και να μην υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις,

Επειδή, οι φορολογούμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση των πολιτικών κομμάτων, αφού τα δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά και την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

–          Τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχουν πάρει δάνεια από ελληνικές τράπεζες, τι ποσά έχουν δανειστεί, ποιος είναι ο διακανονισμός που έχουν κάνει και με τι επιτόκιο;

–          Ποιες είναι οι πήγες των εσόδων τους ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

 

Σχόλια