Τα ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), έθεσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου, του Εθνικού Θεάτρου Γεράσιμος Σπετσιέρης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Τσιακμάκης, στον υπεύθυνο Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Κυρίτση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αναφέρθηκαν στη μειωμένη κρατική επιχορήγηση των τελευταίων χρόνων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δύο κρατικών θεάτρων.

Το ΚΘΒΕ, αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα λόγω της κοινής οικονομικής διαχείρισης με την Όπερα Θεσσαλονίκης καθώς η κρατική οικονομική επιχορήγηση διανέμεται από κοινού και στα δύο ιδρύματα. Ως παράδειγμα ανέφεραν τη καθυστέρηση της έγκρισης της επιχορήγησης του επόμενου εξαμήνου, ενώ επεσήμαναν και τον κίνδυνο να σταματήσει  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά που εκπονείται από το ΚΘΒΕ υπό την αιγίδα της UNICEF.

Σ’ ό,τι αφορά το Εθνικό Θέατρο περιέγραψαν προβλήματα δυσλειτουργιών και συζήτησαν τρόπους για την άμεση λύση τους.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η στήριξη των δύο κρατικών θεάτρων από την πολιτεία σε οικονομικό επίπεδο, ενώ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βούληση από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν την εξουσία για την διαχείριση και την ανάδειξη των θεμάτων του πολιτισμού.

 

Σχόλια