Ψύχραιμος και όρθιος, καθώς προηγουμένως είχε αρνηθεί τη δυνατότητα, που του προσέφερε ο πρόεδρος της Έδρας, να καθίσει, απολογήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για παρέμβαση υπέρ συγγενικών του προσώπων, στη λίστα Λαγκάρντ, στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Είμαι απολύτως αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες» είπε και πρόσθεσε: «Στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού του 2010, μάλλον μήνα Μάιο με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. Είναι εποχή που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, έχει υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Είναι μια εποχή που η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει τη χώρα. Πολλές φορές ήμασταν μάρτυρες μιας φήμες ότι δεν θα υπήρχαν ΑΤΜ.

Ο κ. Μπίκας σε συζήτηση μαζί μου, μου είπε ότι ο ομόλογός του στη Γαλλία του είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν κλαπεί και αφορούν σε καταθέσεις φορολογουμένων […]. Σε ένα από τα eurogroup, στο περιθώριο των συζητήσεων, «πιάνω» την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με τον Μπίκα. Η κ. Λαγκάρντ επιφυλάσσεται και δεν μου απαντά αμέσως. Επανέρχεται στο επόμενο eurogroup τον Ιούλιο και μου λέει: «ναι, έχουμε τα στοιχεία, αλλά είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα. Η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική, δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς».

Συμφώνησα και μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου. Επιστρέφω στην Αθήνα με όνομα και τηλέφωνο, καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητάω να έρθει σε επαφή με το άτομο στο τηλέφωνο, που μου δόθηκε. Όταν ο κ. Μπίκας με επισκέφθηκε, ήταν η πρώτη φορά που κάναμε κουβέντα για τη λίστα Φαλτσιανί […]. Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2010 και ο Πλασκοβίτης μου λέει «έκανα τη συνεννόηση, είμαστε έτοιμοι. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να έρθουν τα στοιχεία, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι».

Τον Σεπτέμβριο πήγα στο Παρίσι για ένα συνέδριο και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης ο κ. Χαλαστάνης που ήταν τότε ο πρέσβης μας στο Παρίσι ενημερώθηκε ότι θα μας δοθούν απόρρητα στοιχεία από Γαλλία. Δεν θυμάμαι κατά πόσο κουβεντιάσαμε πώς θα έλθουν τα στοιχεία, με σάκο, ή με άνθρωπο…

Κάποια στιγμή, Σεπτέμβρη (του 2011), η διευθύντρια του γραφείου μου, η κ. Χατζή, μου είπε ότι ήρθε ένας φάκελος από την πρεσβεία μας στο Παρίσι. Αυθορμήτως της είπα ότι είναι τα στοιχεία με καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό».

Αμέσως, κατά δήλωση του ιδίου του κ. Παπακωνσταντίνου, έβγαλε το CD από τον φάκελο και το έβαλε στον υπολογιστή. Είδε μέσα χιλιάδες ονόματα. Τόνισε, δε, πως στοχευμένη αναζήτηση δεν έκανε στο CD και πως ακολούθως, έθεσε θέμα ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο CD ήταν παράνομα, όπως εξάλλου του είχε πει και η κ. Λαγκάρντ.

«Είχα στα χέρια μου ένα υλικό, που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αλλά έχω ενδοιασμούς και αποφασίζω να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπάρχουν στο CD» συνέχισε και πρόσθεσε: «Δίνω στον συνεργάτη μου, κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, να βγάλει τα μεγαλύτερα ποσά και πράγματι μετά από την επιστροφή μου από το εξωτερικό, μου έδωσε μια λίστα σε χαρτί και μου είπε ότι είναι περίπου δύο δισ.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή, στην ιστορία, των κυρίων Καπελέρη και Διώτη, είπε πως κάθε μήνα τα έσοδα του ελληνικού κράτους πρέπει να είναι 4 δισ. Η εισπραξιμότητα του ΣΔΟΕ είναι κάτω του 1%.

«Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή στο σημείο αυτό. Στη θέση του κ. Γεωργακόπουλου τοποθέτησα τον κ. Καπελέρη.

Ο κ. Καπελέρης μετακομίζει στη γενική γραμματεία φορολογίας και παράλληλα είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ μένει κενή και ένας συνάδελφός μου προτείνει τον κ. Διώτη.

Σε μια εποχή, που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή.

Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Σχετικά με τη λίστα που μεταγράφηκε σε στικάκι usb, είπε: «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από την γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί β΄πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι έγινε τυπική παράδοση και παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο. Στην απολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στον «διάδοχό» του.

Είπε: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου, σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Από τη στιγμή που έφυγα από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη».

Σημείωσε δε πως ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο, για να τον ρωτήσει ο,τιδήποτε για τη λίστα. «Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: «Γιώργο, τι είναι αυτό;». Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ» σημείωσε και συνέχισε:

«Κι ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ γυρνάω σπίτι μου. Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2012 και αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι. Με ρωτούν τι γίνεται με τη λίστα. Τους απαντώ: «δεν ξέρω τι λέτε». Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει «γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες»».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, ένα μόνο τηλεφώνημα δέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα και αυτό -όπως είπε- ήταν σε ανοικτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες.

Ειδικότερα, είπε: «Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι’ αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία».

«Δικάζομαι κάθε ημέρα… Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο» είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του και πρόσθεσε:

«Ο πρόεδρός μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπίζονταν. Δεν είχα κανέναν. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του μνημονίου… Ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου… Τους ρωτάγανε ακόμη και τι κόμμα ψήφισα […]. Εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω πώς ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση, όταν μου είπαν ότι από τη λίστα… Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο νούμερο 1 καταζητούμενος. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «στημένη ιστορία».

«Η ιστορία αυτή είναι στημένη. Δεν έχω κάνει καμία διαγραφή, καμία νόθευση. Δεν θα διανοούμην ποτέ να το κάνω» είπε.

Σχόλια