Μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στην Κοζάνη, την επομένη της πρώτης άκαρπης ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ακόμη ένα βήμα για την ίδρυση κόμματος.

Ο κύριος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα ενώ οι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα, που ήταν γεμάτη κόσμο από νωρίς, χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα όπως «Γιώργο μαζί για την αλλαγή».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

«Πήραμε αποφάσεις που μάτωσαν πολλούς πολίτες και που δεν θα χρειάζονταν αν η Ευρώπη μας έδινε λίγο χρόνο να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ανέφερε ακόμα: «Κανείς δεν δικαιούται να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Και εμείς δεν την παίξαμε. Δεν υπήρχαν τότε σίγουροι 180 βουλευτές».

Σε μια ομιλία, με αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του «Κινήματος» καλώντας του παρευρισκόμενους σε αυτοοργάνωση.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για…Ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό. Ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν.»

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση και πρότεινε την διαμόρφωση «συμφωνίας με τους δανειστές που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Εθνικό Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό για τα παραπέρα βήματα που καθιστούν την Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτό, πιστεύω βαθιά, ότι χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση. Ακόμη και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει χρόνος, αν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα διεθνή συνδιάσκεψη για να συζητηθεί το δημόσιο χρέος και αναφορικά με την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είπε: «Η πρώτη ψηφοφορία επιβεβαίωσε πως η πρότασή μου για άρση του αδιεξόδου ήταν η σωστή».

«Δεν μιλάμε για τρίτο πόλο ή συμπληρωματική πολιτική δύναμη. Να αναβιώσουμε το κίνημα των προοδευτικών αξιών. Αναζητούμε όλοι μια καινούρια αρχή. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά σας φωνή», είπε.

«Ο δρόμος των προοδευτικών αξιών είναι δύσκολος. Έχει και σειρήνες, το έχω ακούσει, να λένε «μην συγκρούεσαι, βολέψου, σκέψου την πάρτη σου»… Αν στο δύσκολο δρόμο έκανα λάθη, προσπάθησα να μείνω πιστός σ’ αυτό το σωστό δρόμο» είπε και η αίθουσα σείστηκε από το χειροκρότημα.

«Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση, στη βάση, με αυτοοργάνωση, να γίνουμε τώρα πρώτοι εμείς η αλλαγή! Αξίζει κάθε πρωτοβουλία για το μέλλον μας» έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σχόλια