Με γραπτή του δήλωση την οποία ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάνει μια εκτενή ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων με σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται ξανά στην δίνη μιας κρίσης», εκτιμάει ο κ. Παπανδρέου, «κρίση αξιοπιστίας. Κρίση που καλλιεργεί νέα ερωτηματικά στους εταίρους μας. Η κρίση αυτή, απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Και αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο». Στην συνέχεια κάνει μια αναδρομή στα όσα γίνανε από τις αρχές του 2010 και επιχειρεί να προσδιορίσει τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση.

«Όμως, όπως λέω πάντα, τα ελλείμματα που περιορίσαμε δραστικά, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης.

Κρίση Δημοκρατίας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος. Ενός κράτους και ενός οικονομικού, μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που πολλαπλασίαζε αδικίες αντί να προωθεί αξίες, στήριζε τον παρασιτισμό αντί της παραγωγικής Ελλάδας, σπαταλούσε ή επέτρεπε κάποιοι να ιδιοποιούνται πόρους και χρήματα του Ελληνικού λαού αντί να τα διαχειρίζεται με διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επένδυε στην διατήρηση της εξουσίας, αντί της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος, που διατηρούσε την εξουσία κρατώντας τον Έλληνα και την Ελληνίδα όμηρους μέσα από εξαρτήσεις και δουλείες. Ενός συστήματος που και σήμερα θέλει συνειδήσεις εξαγορασμένες ή φοβισμένες από τις κατεστημένες δυνάμεις της χώρας».

Συνεχίζοντας ο πρώην Πρωθυπουργός, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί παρά τις θυσίες που έχουν γίνει η χώρα βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια νέα κρίσιμη κατάσταση, λέγοντας:
«Η ηγεσία της κυβέρνησης – αφού η κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, ούτε αποφασίζει, έκανε τις επιλογές της και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Αποφάσεις, που ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επιλογών επί τη βάση των οποίων διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους μας, αυτήν την τελευταία περίοδο, αλλά και της συνολικότερης στάσης της, που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή δύο αδιέξοδων παραγόντων:

Πρώτον. Του – στα όρια του γραφικού – «ανταγωνισμού» Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε αντιμνημονιακή ρητορεία, με εύκολα λόγια.

Δεύτερον, συνακόλουθο του πρώτου. Της πρωτοφανούς απουσίας, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.

Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδήριτης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο, κατά τον κ. Παπανδρέου είναι η εκλογή ΠτΔ από αυτήν την Βουλή και η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή, με ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο και με στόχο πραγματικές μεταρρυθμίσεις με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

Αφήνοντας όμως υπόνοιες ότι σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ο ίδιος θα κάνει νέο κόμμα. «Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό»

ΠΑΣΟΚ: Ο Παπανδρέου προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα

Με μια ανακοίνωση 46 λέξεων απάντησε το ΠΑΣΟΚ στην πολυσέλιδη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα  αντιταχθεί  στην  πρόκληση  πολιτικής  σύγχυσης  και  αβεβαιότητας  τόσο  πριν  όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά».

 

Σχόλια