Στην κάλπη του «ΝΑΙ»  υπήρχε το «ΝΑΙ» του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Υπήρχε  το «ΝΑΙ»  εκείνων που σε κάθε περίπτωση θα έλεγαν «ΝΑΙ» γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες  σε οποιαδήποτε επιθυμία των εταίρων/δανειστών μας πριν μάλιστα τους  ασκηθεί η παραμικρή πίεση. Το «ΝΑΙ» του «καλού και υπάκουου μαθητή».

Προφανώς υπήρχε και άλλο είδος «ΝΑΙ»  εντός της κάλπης. Εκείνο που απέναντι στο αντιευρωπαϊκό  «ΟΧΙ» πρόταξε το «ΝΑΙ  στην ΕΕ και στο ευρώ», σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης αλλά  και της Ευρώπης με κοινούς κανόνες, αρχές και λειτουργίες για όλα τα μέλη της.

Ωστόσο μέσα στο «ΝΑΙ»  υπήρχε κυρίως και  πάνω από όλα η θέληση για συμφωνία. Η θέληση για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ. Και αυτή η θέληση διέτρεχε όλα τα ΝΑΙ που μπήκαν στην κάλπη, υπό το βάρος μάλιστα της απειλής του Grexit που  ήταν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Από την άλλη στην κάλπη του «ΟΧΙ»  υπήρχε το ΟΧΙ  του ΣΥΡΙΖΑ,  των ΑΝ.ΕΛ, το «ΟΧΙ» της Χρυσής Αυγής και ενός τμήματος πολιτών που δεν ψήφισε κανένα από τα παραπάνω τρία κόμματα στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές πλην όμως θεώρησε πως με το «ΟΧΙ» στήριζε και ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης.

Το «ΟΧΙ» βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του δεν είχε καμία σχέση με το εθνικιστικό και σφόδρα αντιευρωπαϊκό «ΟΧΙ» της Χ.Α.

Ωστόσο  στο  «ΟΧΙ» το προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ  υπάρχει  το «ΟΧΙ»  τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ (στελεχών και ψηφοφόρων)  που βλέπουν ως λύση για τα προβλήματα της χώρας την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την ΕΕ  και το «ΟΧΙ» απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και της επιδίωξης μίας έντιμης συμφωνίας εντός της ΕΕ και του ευρώ.  Άλλο ήταν το «ΟΧΙ» του Αλέξη Τσίπρα, άλλο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλο, βεβαιότατα, του Κασιδιάρη.

Μέσα στο «ΟΧΙ»  ενυπήρχε και η εναντίωση σε μια γερμανική Ευρώπη αλλά  και η εναντίωση στην Ευρώπη γενικώς. Μέσα στο «ΟΧΙ» υπήρξαν εκείνοι  που ήθελαν μια συμφωνία έντιμη και εκείνοι που εύχονταν τη μη επίτευξη της συμφωνίας, που ήθελαν τη ρήξη με την ΕΕ και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
=========================
Μετά το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας ερμηνεύει το «ΟΧΙ» ως «ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ», «παραιτεί» τον Γιάνη Βαρουφάκη, πηγαίνει  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανάμεσα στα άλλα διαβεβαιώνει με την ομιλία του πως το «ΟΧΙ» δε σημαίνει όχι στην Ευρώπη και το ευρώ και με γρήγορα βήματα  οδηγεί τη χώρα σε συμφωνία, όπως φαίνεται μέχρι τώρα.
Ο πρωθυπουργός όσα δεν έκανε τους 5  και πλέον μήνες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα έκανε  αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μέσα σε λίγες μέρες,  υπό την πίεση  της χρονικής συγκυρίας. Αντιλαμβανόμενος την ευθύνη του απέναντι στη χώρα και όχι απέναντι στις διαφορετικές φωνές εντός του κόμματος που ηγείται, πήρε τα ΝΑΙ από την κάλπη που δεν είναι ΝΑΙ υπακοής και τα εξέφρασε. Πήρε και τα ΟΧΙ της κάλπης που δεν είναι ΟΧΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ και τα εξέφρασε κι αυτά.

Κι έχεις κάποια ΝΑΙ ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος που καιροφυλακτεί στη γωνία και εύχεται ακόμη και τη μη συμφωνία μπας και με αυτόν τον τρόπο θα επανέρχονταν στο πολιτικό προσκήνιο «δικαιωμένοι» και από καιρό έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι τη σωτηρία της χώρας.
Και έχεις και τα ΟΧΙ των Ναζιστών που ούτως ή άλλως στο όνομα του εθνικισμού αντιστρατεύονται την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης αλλά δυστυχώς και τμήματος της Αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως το 2015 ΔΕΝ έχει καμία σχέση με καιρούς όπου  το:

«κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει
έχει η πλάση κοκκινίσει,
άλλος ήλιος έχει βγει
σ’ άλλη θάλασσα, άλλη γη»,
δεν είναι η πραγματικότητα του καιρού μας.

Που δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως μια Ελλάδα εκτός ΕΕ  και Ευρωζώνης  είναι μια Ελλάδα  απομονωμένη και κατεστραμμένη σε οικονομικό επίπεδο  και  εκτεθειμένη σε καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους σε ό,τι αφορά τα εθνικά της θέματα.

Εν κατακλείδι:

Με το καλό η χώρα να υπογράψει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Όμως η υλοποίηση της συμφωνίας, η σταθεροποίηση της χώρας εντός του ευρώ και η έξοδος από την κρίση προϋποθέτουν  τη σύγκλιση σε κοινωνικό επίπεδο – και κατ’ επέκταση σε πολιτικό- των δυνάμεων του ΟΧΙ που ήταν ευρωπαϊκό αλλά αντίθετο με τη λιτότητα,  με τις δυνάμεις του ΝΑΙ που δεν ταυτίζονται με τις συντηρητικές πολιτικές στην Ευρώπη, με στόχο να προωθηθούν σαρωτικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα, θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος, θα επιμερίσουν δίκαια τα βάρη της προσαρμογής και τις ωφέλειες από την αναπτυξιακές παρεμβάσεις .

Υ.Γ. Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επιβεβαιώνει  τις διαφορετικές εκδοχές του ΟΧΙ ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι η νέα συμφωνία μπορεί να στηριχθεί μόνο με νέες συγκλίσεις.

Σχόλια