Εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Eurogroup έθεσε εαυτόν ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, εν μέσω των σεναρίων περί ενδεχόμενης παραίτησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup» τόνισε, ενδεικτικά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, ως «ατυχείς» τις δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του περί «σπαταλών των χωρών του Νότου».

Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ισπανία δεν εκπροσωπείται επαρκώς στις εκτελεστικές θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, δεδομένου και του μεγέθους της ισπανικής οικονομίας.

Προ ημερών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», είχε αφήσει αιχμές προς τις χώρες του Νότου, κάνοντας λόγο για «σπατάλη χρημάτων σε ποτά και γυναίκες».

Οι επίμαχες δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αρκετών αξιωματούχων, με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, και τον νυν πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, να ζητούν την άμεση παραίτησή του.

Σημειώνεται ότι o ντε Γκίντος ήταν ο κύριος αντίπαλος του Ντέισελμπλουμ το 2015, όταν και ανανεώθηκε η θητεία του στο «τιμόνι» της ευρωομάδας.

Σχόλια