Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτης στον όμιλο Ρότσιλντ και πρώην σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Φρανσουά Ολάντ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ο 36χρονος Μακρόν περιγράφεται ως «σοσιαλφιλελεύθερος» τεχνοκράτης και δεν ειναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το «αυτί» των γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον «Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» και «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι θα τη λάβει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα νέα πρόσωπα της γαλλικής κυβέρνησης – της τρίτης μέσα στα δύο χρόνια προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ – ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Στον θώκο της υπουργού Οικολογίας – που κατέλαβε τον περασμένο Απρίλιο – παραμένει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε το νέο σχήμα «κυβέρνηση σαφήνειας».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, κάνοντας φανερή την φιλελεύθερη στροφή του Ολάντ στις λογικές Μέρκελ.

Δραματικό ήταν το παρασκήνιο του ανασχηματισμού, καθώς ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, καθώς δεν συμφωνούν με τη στροφή του Ολάντ.

Αφορμή για τον ανασχηματισμό αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί το Παρίσι.

Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Eρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του γάλλου προέδρου, η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί αναφανδόν κατά του «συμφώνου υπευθυνότητας» που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση, ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.

Ο Ολάντ εξελέγη με τη στήριξη των Οικολόγων και ενός μέρους της άκρας αριστεράς, αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στους πρώτους, ούτε στους δεύτερους, που ουσιαστικά έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Οι Οικολόγοι δεν συμμετείχαν ούτε στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Σχόλια