Κριτική για το ότι ο Πρωθυπουργός δεν εκμεταλλεύτηκε τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για μια νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος, ασκεί η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επίσκεψη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Επισημαίνει δε τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος αλλά θα συνεχισθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την επίσκεψη Γιούνκερ, λέει:

«Η επίσκεψη του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μία νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος. Αντίθετα ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος αλλά θα συνεχισθεί.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι απαιτείται μία νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας. Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο με χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε.».

 

Σχόλια