Με αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα και την διαπίστωση ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο κόμμα η ΔΗΜΑΡ προχωρά σε Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το εκλογικό αποτέλεσμα και την περαιτέρω πορεία του κόμματος και όρισε, ενόψει του συνεδρίου το Φθινόπωρο, επιτροπή θέσεων, οργανωτική επιτροπή και επιτροπή καταστατικού.

Επίσης η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς  κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία με Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Όσον αφορά στο συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) αναφέρει ότι στην προηγούμενη Κ.Ε (7-8/6/14) αποφασίσθηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει τον Σεπτέμβριο (12-14/6/14) όπου υπάρχει δέσμευση και για Καταστατικό Συνέδριο και για τον σκοπό αυτό στη σημερινή Κ.Ε. πρέπει να συγκλιθούν άμεσα οι επιτροπές και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Νωρίτερα στην εισηγητική του ομιλία ο  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος διάλογο μέσα από συλλογικές διαδικασίες για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

«Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών.

 Διαφωνίες από 26 στελέχη της Κ.Ε.

Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, το φθινόπωρο, εξέφρασε στην ομιλία του στη Κ.Ε του κόμματος, ο Σπύρος Λυκούδης.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σ΄ ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» είπε και πρόσθεσε ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανέμενε αυτοκριτική. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Επίσης 26 μέλη της ΚΕ  που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

Οι άξονες  πολιτικής της ΔΗΜΑΡ

Επίσης σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ οι άξονες της πολιτικής του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

Επιμένουμε στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με το κόμμα το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές

Η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές.

Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα, τονίζει, επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας.

«Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Δεν μπορεί η συμπόρευση με τη Δεξιά να αποτελεί πεδίο για την στρατηγική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το κόμμα, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Σ’ αυτόν το διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρει η Κ.Ε. του κόμματος η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στην μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (και όχι απορρυθμίσεων), με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο.

 

Σχόλια