Την σύστασης ευρωπαϊκού στρατού προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως θα εξυπηρετούσε την χάραξη ενιαίας πολιτικής σε ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων, σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Με το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί γιατί όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν είναι μέλη της ΕΕ, ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι ένας ευρωπαϊκός στρατός θα έστελνε σημαντικά μηνύματα στον κόσμο.

«Ένας κοινός στρατός για όλη την ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

«Ένας τέτοιος στρατός θα μας βοηθούσε επίσης να συγκροτήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο».

Συμπλήρωσε ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα ήταν χρήσιμος στην ουκρανική κρίση.

«Με τον δικό της στρατό η Ευρώπη θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην απειλή για την ειρήνη ενός κράτους μέλους ή μίας γειτονικής χώρας. Ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν θα είχε την έννοια της άμεσης ανάπτυξης, αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν χαιρέτισε την πρόταση Γιούνκερ, δηλώνοντας στο γερμανικό ραδιόφωνο: «Το μέλλον μας ως Ευρωπαίοι κάποια στιγμή θα είναι με έναν ευρωπαϊκό στρατό».

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την ενίσχυση της κοινής πολιτικής ασφάλειας βελτιώνοντας τις δυνατότητες άμεσης αντίδρασης. Αλλά η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία, μία από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη μεγαλύτερου στρατιωτικού ρόλου στην ΕΕ φοβούμενες ότι αυτό ενδεχομένως να υπονόμευε το ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών στο Βερολίνο Νόρμπερτ Ρότγκεν σχολίασε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν αθροιστικά πολλαπλάσια από ό,τι η Ρωσία, αλλά οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες είναι ανεπαρκείς όσο ο καθένας λειτουργεί ξεχωριστά.

 

Σχόλια