Στη δημιουργία «Χρηματιστήριου Ενέργειας» στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Συνέδριο «Energy Commodities Conference 2014».

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, συνδέεται με την προσπάθεια για ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, θα οδηγήσει σε ανοιχτή, διαφανή και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

«Θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε το ρόλο αυτό σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Πρόσθεσε δε, ότι η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις δραστηριότητες που ασκεί σήμερα ο Λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας, ενώ, δεσμεύθηκε για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ΛΑΓΗΕ, καθώς και τη δημιουργία νέων.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το κοινό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, βασικός στόχος του οποίου είναι κύρια η διαμόρφωση ενός φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για τη μετάβαση σε αειφορικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές.

 

Σχόλια