Υπερδιπλάσιο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου, εμφανίζεται να συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της «Αυγής της Κυριακής». Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Public Issue, που διενεργήθηκε το διάστημα 11-17 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 62%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 20%, ποσοστό 15% συγκεντρώνει «κανένας» και ποσοστό 3% είναι χωρίς γνώμη.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 47,5%, η ΝΔ 19,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, η Ένωση Κεντρώων 2%,το άλλο κόμμα 4%.

Στο ερώτημα «καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα», οι πολίτες απαντούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 52%, κυβέρνηση της ΝΔ σε ποσοστό 17%, καμία από τις δύο σε ποσοστό 28%, χωρίς γνώμη δηλώνει το 4%.

Το 65% τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για το ευρώ, το 31% κατά και ποσοστό 5% είναι χωρίς γνώμη. Το 90% δηλώνει εξάλλου ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, το 9% ότι μάλλον χρειάζεται και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Στο συγκεκριμένο ερώτημα και σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση το 56% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 43% ικανοποιημένοι. Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση το 88% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 11% ικανοποιημένοι.

Για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, το 62% δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει, το 34% να υποχωρήσει και το 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 60% έχει θετική γνώμη για το ευρώ, το 36% αρνητική γνώμη για το ευρώ και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Το 62% λέει για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ότι θα είναι χειρότερα, το 22% «μάλλον καλύτερα», το 12% ότι θα έμεναν ίδια και 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 42% έχει θετική γνώμη για την ΕΕ, το 57% αρνητική και 2% είναι χωρίς γνώμη.

Ως προς τις δημοτικότητες των αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 74% και αρνητικές 27%. Ο Πάνος Καμμένος θετική γνώμες σε ποσοστό 44% και αρνητικές σε ποσοστό 53%. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39% και αρνητικές σε ποσοστό 48%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει θετική γνώμη σε ποσοστό 39% και αρνητική σε ποσοστό 57%. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 29% και αρνητικές σε ποσοστό 70%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θετικές γνώμες σε ποσοστό 24% και αρνητικές 74%. Η Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες σε ποσοστό 53% και αρνητικές σε ποσοστό 41%. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες σε ποσοστό 11% κι αρνητικές σε ποσοστό 84%.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Η προπαγάνδα έχει τα όρια της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει: «Ο πανικός και ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε το κομματικό τους φερέφωνο, την «Αυγή», να παρουσιάσει σφυγμομέτρηση, όπου οι δυνάμεις των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 120%. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η πολύ προπαγάνδα προφανώς οδηγεί σε αποβλάκωση».

Τι απαντά η Αυγή

«Μπορεί η “προπαγάνδα να έχει και τα όριά της”, το γαρ πολύ της θλίψεως της Ν.Δ., όμως, φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο» αναφέρει η Αυγή στην απάντηση προς τη ΝΔ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Σε αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ψυχραιμία κύριοι της Συγγρού

Μετά από δέκα χρόνια και 145 έρευνες με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, για τις οποίες η Ν.Δ. δεν εξέδωσε ανακοινώσεις, η Συγγρού αισθάνθηκε την ανάγκη τώρα να αμφισβητήσει την έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ. Ενδεχομένως την Ν.Δ. να ενόχλησε η διαφορά 28 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ απο τη Ν.Δ., την οποία καταγράφει η δημοσκόπηση. Η εταιρεία Public Issue ανακοινώνει πάντα «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» και όχι «πρόθεση ψήφου». Επιπλέον, αναφέρει και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που λαμβάνει υπ όψιν της. Οι φωστήρες της Συγγρού πρόσθεσαν το ποσοστό αυτό, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και κατέληξαν στο …119,5%. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει».

Σχόλια