Κάθε απόπειρα να διχαστεί η κοινωνία στη βάση απλουστευτικών και πλαστών διλημμάτων, όπως το «ευρωπαίοι – αντιευρωπαίοι», υποσκάπτει τη διαπιστωμένη και σταθερή βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να παραμείνει η χώρα στην τροχιά της ευρωζώνης.

Χρέος όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, στο μέτρο που αντιστοιχεί στον καθένα, είναι να διασφαλίσουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαβεβαιώσει την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση του «όχι» δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εγκατάλειψη της στρατηγικής επιλογής της χώρας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει το μεγάλο λάθος να χαρίσει όσους καταψηφίζουν τις προτάσεις των θεσμών στους οπαδούς του «όλα ή τίποτα», που αποτελούν ούτως ή άλλως μειοψηφία στην πολιτική ζωή και την ελληνική κοινωνία.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, άλλωστε, δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα κοινής γνώμης που να δίνει χαρακτήρα πλειοψηϕικού ρεύματος στις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, παρά την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν στην Ελλάδα οι πολιτικές που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές ελίτ. Οι Έλληνες – κι αυτό προκύπτει και από τις πιο πρόσϕατες δημοσκοπήσεις – εξακολουθούν, σε τεράστια ποσοστά, να αυτοτοποθετούνται στην Ευρώπη και να αποδοκιμάζουν κάθε ιδέα εξόδου από την ευρωζώνη.

Το δημοψήφισμα αποτελεί συνταγματικά προβλεπόμενο πεδίο έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού, που παραμένει στη συντριπτική πλειοψηφία του προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από το να παραμείνει ισότιμα στην ευρωζώνη, αποκρούοντας πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία.

Σχόλια