Στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Ελλάδα μετά και την αποτυχημένη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν σχετικά άρθρα.

Λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη ψηφοφορία το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις εκλογές καθώς ο Σαμαράς χάνει στην ψηφοφορία», ενώ επισημαίνει πως πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται «πιο κοντά».

Και συνεχίζει: «Η προσοχή πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Νέα αποτυχία του Σαμαρά θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προοπτική των οποίων έχει φοβίσει τις αγορές, ανακαλώντας μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο».

Σε ανάλογο άρθρο οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον είναι αδύνατον η κυβέρνηση να βρει τους 180 που απαιτεί η τρίτη ψηφοφορία και σημειώνει πως τα «δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (δηλ. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά) που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αναμένεται να απέχουν», με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προοπτική των πρόωρων εκλογών και «νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΑ».

Σημειώνει, δε, πως «ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας».

Το Reuters αναφέρει πως ο Σαμαράς πρέπει «να κερδίσει» τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους «αντάρτες», ενώ υπογραμμίζει πως τόσο η Δημοκρατική Αριστερά όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον Δήμα: «Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόση πειθαρχία μπορεί να επιβάλουν στα μέλη τους ενώ είναι πιθανός ένας πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων μέσα στα Χριστούγεννα».

Οι 168 ψήφοι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «είναι ένα αποτέλεσμα θετικότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει λίγες περισσότερες ελπίδες, τώρα, να καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο κατά την τρίτη ψηφοφορία, η οποία έχει ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα αρκούν 180 ψήφοι», γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «La Repubblica» Έττορε Λιβίνι.

«Όλη η Ευρώπη περιμένει την ψηφοφορία αυτή με κομμένη την ανάσα: αν ο νέος Πρόεδρος δεν εκλεγεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και σε όλα τα γκάλοπ (έστω και με μια διαφορά που μειώνεται ελαφρά) διατηρεί το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι έτοιμη να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore», το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά οι παρατηρητές είχαν αναφερθεί, στις προβλέψεις τους, σε 170 ψήφους.

Η εφημερίδα του Μιλάνου κάνει αναφορά, παράλληλα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο δεσμεύθηκε, σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου, να προκηρυχθούν εκλογές τον Φθινόπωρο του 2015 και αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη δυνατότητα να διευρυνθεί η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας.

«Το χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί με αγωνία την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αργά σήμερα το πρωί παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 2,43%», αναφέρει η Sole 24 Ore.

Σχόλια