Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία να κλείσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου το προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και δύο ακόμη κτίρια που χρησιμοποιεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να μειωθεί το διπλωματικό προσωπικό της.

Η ενέργεια αυτή από τη διοίκηση Τραμπ έρχεται σε αντίποινα για «παράλογες ρωσικές ενέργειες», όπως η απέλαση αμερικανών διπλωματών από τη Μόσχα.

Στη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία στους 455 υπαλλήλους.

Αυστηρή απάντηση από τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, τονίζει: «Λυπόμαστε για τη μη εποικοδομητική στάση των εταίρων μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και -βεβαίως- δεν μπορούμε να αφήσουμε μη φιλικές και ενίοτε εχθρικές πράξεις χωρίς απάντηση».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία ποτέ δεν έχει προκαλέσει κρίσεις στις διμερείς σχέσεις, και παραμένει αντίθεση προς αυτές.

Και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος Πούτιν συστηματικά επαναλαμβάνει τη βούληση της Μόσχας για οικοδόμηση καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, βασισμένες στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η πάγια πολιτική του Πούτιν».

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση 755 αμερικανών διπλωματών, σε μία πρώτη αντίδραση στις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας.

Η απέλαση των Αμερικανών ανακοινώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι ΗΠΑ έκαναν μία κίνηση, προκειμένου να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προκληθεί. Πρόκειται για απαράδεκτα μέτρα».

«Πιστεύαμε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά πλέον, όπως όλα δείχνουν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα. Έτσι αποφασίσουμε να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο», κατέληξε.

Σχόλια