ΔΝΤ, Ντάισελμπλουμ και οι ίδιες οι αγορές επαναφέρουν την Ελλάδα στην σκληρή πραγματικότητα μετά τους πανηγυρισμούς για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Πριν ακόμη εισαχθεί στην επίσημη αγορά προς διαπραγμάτευση, η απόδοση του ομολόγου του αυξήθηκε από το 4,95% (που είχε διαμορφωθεί μόλις έκλεισε το βιβλίο προσφορών) στο 5,15%.
Σύμφωνα εξάλλου με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα Hedge Funds κάλυψαν το 33% της έκδοσης, τα οποία είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονταν για το πρόσκαιρο κέρδος.
Το κλίμα μάλιστα δεν ήταν «γιορτινό» ούτε και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 6% (6,25%).
ΔΝΤ: Νέα βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογαντάμ, προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Οπως επεσήμανε το στέλεχος του ΔΝΤ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν πολύ μεγάλες. Κατά συνέπεια η ανάγκη για στήριξη θα συνεχίσει να υφίσταται. Προσέθεσε ότι οι χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες θα προσδιοριστούν μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 θα φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016, μάλιστα το 2015 οι δόσεις που προβλέπεται από το Μνημόνιο ότι πρέπει να καταβάλει υπολογίζονται σε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ομως η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος. Επομένως στην περίπτωση που δεν υπάρξει τρίτο Πακέτο (Μνημόνιο) η Ελλαδα θα πρέπει να καλύψει από μόνη της ένα μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών το 2015.
Ντάισελμπλουμ: Δεν τελειώνει εδώ το ελληνικό πρόβλημα
Συγκρατημένος εμφανίσθηκε όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί κάτι που γεννά «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.
Στις δηλώσεις του, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις ΗΠΑ, ο Ντέισελμπλουμ επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντέισελμπλουμ.
«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.