Στη δυνατότητα που έχουν τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις και σημείωσε ότι το πρόγραμμα με την Ελλάδα ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016.

Ο κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα, εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται για «δύο προγράμματα». Από πλευράς του ΔΝΤ δεν υπάρχει θέμα επέκτασης του δικού του προγράμματος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός και ότι επαφίεται στην ΕΕ και την Ελλάδα να αποφασίσουν «πώς να χειριστούν την πιθανή επέκταση».

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες για «παράταση» του προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε προσεκτικά την ελληνική πρόταση», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται» εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, είπε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να αποφευχθεί κάθε ρίσκο».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η τρόικα πέθανε» και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαπραγματεύεται την ίδια στιγμή με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι είναι «υπό συζήτηση» η μελλοντική μορφή της συνεργασίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σε άλλο ερώτημα για την πιθανότητα το ΔΝΤ να παραμείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι «θα ήταν υποθετικό να πούμε εάν θα συνεχίσουμε ή όχι με τους Ευρωπαίους».

Συνεχίζοντας την αναφορά του για τη συνεργασία του ΔΝΤ με την Αθήνα, ο κ. Ράις σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την καλύτερη κατανόηση των σχεδίων και των προτεραιοτήτων της», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του ΔΝΤ «να συνεχίσει να στηρίζει» την Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» της χώρας ανέφερε ότι από τότε, πριν τις εκλογές, που κλιμάκια του ΔΝΤ είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, «τα στοιχεία δεν έχουν αναθεωρηθεί», όπως και για τα στοιχεία όσον αφορά το ελληνικό χρέος, κατά πόσο είναι βιώσιμο, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση.

*Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Σχόλια