Σφοδρότατη κριτική δέχεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά το κάλεσμα που φέρεται να απηύθυνε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σουλτς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ, είπε προς την Handelsblatt Online: «Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες». Ο κ. Σουλτς, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερέβη εδώ σαφέστατα τις αρμοδιότητές του». Προσθέτει δε ότι «φυσικά και συνιστά σκάνδαλο να συγκροτούν κυβέρνηση ακροαριστεροί και φασίστες στην Ελλάδα, αυτό θυμίζει Βαϊμάρη, (…) η έκκληση ωστόσο να τερματιστεί αυτός ο ΄συνασπισμός της κατάρρευσης’ ενισχύει απλώς τις ακραίες δυνάμεις της Ελλάδας».

Κριτική και από την πρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Κάτια Κίπλινγκ η οποία επισημαίνει ότι φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως κυβερνητικός σύμβουλος δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν παταγωδώς στο να τερματιστεί η παράλογη πολιτική της λιτότητας.

Τις δηλώσεις Σουλτς επέκρινε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ, καλώντας και τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι όποιος συνεργάζεται με ένα ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό, λαϊκίστικο κόμμα, θα πρέπει να είναι και έτοιμο να δεχθεί σκληρή κριτική. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι σε παρόμοια περίπτωση στην Αυστρία, η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις στη Βιέννη.

Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ χαρακτήρισε «επιπόλαιη» τη συζήτηση περί Graccident, περί ατυχήματος δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ασκώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προ ημερών δεν είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σνάιντερ υπογράμμισε ότι ειδικά σαν υπουργός Οικονομικών δεν θα έπρεπε να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια συζήτηση. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα χρειαστεί το καλοκαίρι και τρίτο πακέτο στήριξης.

*πηγή: DW/ Κώστας Συμεωνίδης

 

Σχόλια