Τη πώληση των Finansbank και Finans Leasing ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, ανάβοντας το πράσινο φως στη σχετική συμφωνία με την Qatar National Bank, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, κατά την ομιλία της στη συνέλευση, υποστήριξε ότι «με τη συμφωνία αυτή μπορεί να τερματίζεται η σχεδόν 10ετής επιτυχής παρουσία της Τράπεζας μας στην Τουρκία, ανοίγει όμως μια νέα σελίδα για τις δραστηριότητες μας στην Ελλάδα, καθώς τόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση όσο και η ρευστότητα που θα επέλθουν από τη συναλλαγή, θα συμβάλουν καταλυτικά στο να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Εθνική Τράπεζα».

Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε η κ. Κατσέλη, αναμένεται να αποπληρωθεί η κρατική ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ που έλαβε η Εθνική Τράπεζα, να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και να μειωθεί επιπλέον η έκθεση της Τράπεζας στον μηχανισμό στήριξης ELA, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής.

Η πώληση της Finansbank επιβεβαιώνει, με τρόπο πέραν κάθε αμφισβήτησης, την βούληση της Διοίκησης της Εθνικής όχι μόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας αλλά και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόθεσή μας να διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην υποστήριξη του αναπτυξιακού μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην κοινωνική συνοχή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η Εθνική Τράπεζα θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας» υπογράμμισε.

Σχόλια