Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τρεις σε βάθος έρευνες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finanace and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως.

Μ’ αυτές τις τρεις σε βάθος έρευνες με στόχο τρεις χώρες, η Επιτροπή επιδιώκει να επαληθεύσει ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως σ’ αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εθνικές αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών» αυτών των επιχειρήσεων, εξήγησε ο Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί την κριτική που υπήρξε στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο. Αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών και τη μείωση του θυμού των ψηφοφόρων για τις μειώσεις των κοινωνικών προγραμμάτων.

Σχόλια