Την παρέμβαση των εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αφού μνημονεύει την εγκλύκλιο Τέντε, ζητεί να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και η αποτροπή των χαμένων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τέντες, στην εγκύκλιό του, επισήμαινε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Λιγότερες οι καταλήψεις

Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητικών καταλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Παιδείας από τις περιφερειακές διευθύνσεις.

Ο συνολικός αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη, ανήλθε σε 364 από 500 και πλέον.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες.

Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες».

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι έως τις 17 Νοεμβρίου μεσολαβούν δύο εβδομάδες.

«Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό έχει προοπτική 17 Νοεμβρίου, δηλαδή πολλών ημερών. Η προοπτική, μου είπαν, με κριτήριο τα περσινά ή τα προπέρσινα είναι κάπου 1.000 σχολεία στην επικράτεια να κάνουν αυτή την κατάληψη, τη διακοπή της λειτουργίας. Είναι 13.300 οι σχολικές μονάδες στην χώρα, είναι το 1/13. Το 1/13 των παιδιών θα πάρουν 15 μέρες λιγότερης εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις κρίσιμες τάξεις του Λυκείου» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι εάν ενταθεί το φαινόμενο θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».

Την Τετάρτη, πάντως, τα σχολεία όλης της χώρας θα μείνουν κλειστά, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Σχόλια