Εκδήλωση με θέμα ​την «Αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους» διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ  η Δημοκρατική Αριστερά, στην αίθουσα του ΕΒΕΑ.

Εισηγητές ήταν οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής και  η Ασημίνα Ξηροτύρη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ομιλητές ήταν οι Σπύρος Λαπατσιώρας, επίκουρος καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Παναγιώτης Πετράκης καθηγητής Παν/μίου Αθήνας και Νίκος Χριστοδουλάκης καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.

xatzisokratis_429_355

Κατά την ομιλία του, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,  επεσήμανε ότι «η σημερινή δικομματική κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να πετύχει ώστε οι εταίροι να υλοποιήσουν την απόφαση – δέσμευση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 ότι:  «τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν, αν κριθεί απαραίτητο, περαιτέρω μέτρα βοήθειας, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χαμηλότερη συγχρηματοδότηση σε διαρθρωτικά κεφάλαια και/ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα…»

«Αντιθέτως- συνεχίζει ο κ. Χατζησωκράτης-  ως μη όφειλε,   δέχονταν από τους εταίρους τις συνεχείς αναβολές, είτε λόγω πλέον των ευρωεκλογών είτε, το χειρότερο, για έναρξη διαδικασίας συζήτησης, μετά την περαίωση της 5ης αξιολόγησης από την τρόικα, που ακόμη δεν έχει τελειώσει και της οποίας μέχρι σήμερα παρακολουθούμε το τραγικό σήριαλ…»

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Δημήτρη Χατζησωκράτη  ΕΔΩ

 

 

xiro

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη, στην ομιλία της τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί υπόθεση εθνικού χαρακτήρα»  επισημαίνοντας ότι «η Δημοκρατική αριστερά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ενόψει της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους…»

«Για τις συζητήσεις όπως η σημερινή, έχουμε έγκαιρα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που στηρίζεται στη βάση ότι η δημοσιονομική εξισορρόπηση, κατά συνέπεια και η εξυπηρέτηση του χρέους, πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από μια πολιτική που θα αυξάνει το παραγόμενο προϊόν της οικονομίας και όχι μέσω μιας πολιτικής λιτότητας και περικοπών», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Ξηροτύρη.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση της Ασημίνας Ξυροτύρη ΕΔΩ

 

 

gre1307689_17128676-thumb-large

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Νίκος Χριστοδουλάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, την χαρακτήρισε σαν μια «αγωνιώδη προσπάθεια επαναφοράς της σοβαρής πολιτικής στο προσκήνιο».

Κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι το πρωταρχικό πρόβλημα για την χώρα δεν είναι το δημόσιο χρέος αλλά η ύφεση και η τεράστια ανεργία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανάγκη ριζικής επανεξέτασης του προβλήματος του χρέους, με πρώτο και καθοριστικό βήμα να είναι «ο απεγκλωβισμός της χώρας από τον μηχανισμό των συνεχών και αδιέξοδων μέτρων λιτότητας που επιβάλει το Μνημόνιο και να σταματήσει η ακραία αποτυχημένη διαδικασία διαβουλεύσεων με την Τρόϊκα. Στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι διμερής και όχι τετραμερής όπως είναι σήμερα».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Χριστοδουλάκη ΕΔΩ

 

Σχόλια