Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, έχει παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του ΔΣ και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις με επικρίσεις για την καθυστέρηση της τελευταίας αξιολόγησης.
Όσον αφορά την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζεται η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και διατυπώνονται «ανησυχίες» για την πορεία του προγράμματος.
Οι επισημάνσεις του Ταμείου θα αποτελέσουν την ατζέντα των δύσκολων διαπραγματεύσεων από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος έλεγχος.
Το ΔΝΤ φαίνεται να προκρίνει πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρέος πέραν της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, που προωθεί η Ευρωζώνη.
Φαίνεται, δηλαδή πως το ΔΝΤ επιμένει στο νέο «κούρεμα» του χρέους, διαφορετικά δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αποκλιμάκωσης που έχουν τεθεί.
Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, το χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι στο 124% του ΑΕΠ και το 2022, κάτω από το 110% του ΑΕΠ, εκτιμήσεις, οι οποίες αναθεωρούνται, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Το ΔΝΤ θα προσδιορίζει και το δημοσιονομικό κενό του 2015 και των επομένων ετών. Η θέση της Κομισιόν, όπως αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη έκθεση, που εξέδωσε τον Απρίλιο, θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017, για να «κλείσουν» τα δημοσιονομικά κενά.
Σε ότι αφορά δε στο χρηματοδοτικό κενό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες της μέχρι και τον Μάιο του 2015.