Πολύ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ αμέσως μόλις ο Ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι άγριες διαθέσεις φάνηκαν με το «καλημέρα»: «Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μας είπε τρομοκράτες και μας απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Περίμενα να ζητήσει συγγνώμη ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά δεν το έκανε».

Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. Είπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε.

Του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Μιλήσατε, κύριε Τσίπρα, για αξιοπρέπεια, αλλά αξιοπρέπεια είναι να λες επίσης την αλήθεια. Δεν την λέτε». «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας Βέμπερ επικράτησε χάος στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς άλλοι χειροκροτούσαν και άλλοι αποδοκίμαζαν.

Γκι Φερχόφσταντ: Τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, αλλά οι Ελληνες πολίτες

Σκληρά μίλησε και ο ηγέτης του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σωστά, λέτε πως οι Ελληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε.

Προχωράμε υπνοβατώντας προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, ακούστε τους εκεί. Θα έχουμε ένα grexit. Αλλά τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, αλλά οι Ελληνες πολίτες».

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό). Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης».

Πιτέλα: Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει

«Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη αλλά να την ενώσουμε» επισήμανε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Τζιάνι Πιτέλα.

«Αυτή η κρίση δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα» είπε ο Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον διχασμό στην Ολομέλεια και στα θεσμικά όργανα.

«Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στην ομάδα μου. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ένα Grexit.

Υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Πιτέλα επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα στην χρεωμένη χώρα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να βρεθεί μία μονιμότερη λύση.

Φάρατζ-Λεπέν πρότειναν στον Τσίπρα έξοδο από το ευρώ

Να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα τόσο ο Νάιτζελ Φάρατζ όσο και Μαρίν Λεπέν. Και οι δύο έδωσαν συγχαρήτηρια στον έλληνα πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα. «Ήσασταν γενναίος που διεξάγατε το δημοψήφισμα ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο. Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν επρεπε ποτέ να είναι μέλος του Ευρώ. Το ξέρετε αυτό» είπε ο κ. Φάρατζ. «Χαρήκαμε πολύ με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, δηλαδή τρόμο» είπε η κ. Λεπέν.

Επίθεση και από τους Πράσινους

«Δημοκρατία και Πούτιν δεν συνδυάζονται». Με αυτή τη σκληρή φράση η εκπρόσωπος των Πράσινων στην Ευρωβουλή, Ρεμπέκα Χαρμς, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζοντας ένα σερί επθέσεων κατά του έλληνα πρωθυπουργού. «Λέτε ότι είστε δημοκράτης, αλλά διατηρείτε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Πούτιν και δημοκρατία πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια