Δεν αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι που όπως λένε χαρακτηριστικά αποκλείεται ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, να επιλέξει να «βγάλει από την πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Σε όσους δε επικαλούνται το θέμα της Κύπρου και την τακτική που είχε ακολουθήσει τότε ο Ντράγκι, απαντούν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές, καθώς, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο η κρίση ήταν τραπεζική και οι τράπεζες αντιμετώπιζαν μεγάλη οικονομική δυστοκία, κάτι που δεν ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει αύριο Τετάρτη για να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης, ένα χρηματοδοτικό μέτρο που υπόκειται σε πολύ πιεστικές τραπεζικές συνθήκες.

Οι κανόνες της ΕΚΤ ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση προσωρινά και δίδεται μόνο σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.

 

Σχόλια