Η απελευθέρωση του στρατηγού έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που έκρινε ότι η φυλάκιση του Μπασμπούγ για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στην συνωμοσία που έγινε γνωστή με την ονομασία «Εργκενεκόν», παραβίασε τα δικαιώματά του.

Μιλώντας έξω από τη φυλακή στους δημοσιογράφους, μπροστά σε δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός εμφανίστηκε συγκινημένος και οργισμένος.

«Εκείνοι που ενήργησαν κινούμενοι με ελατήριο το μίσος και την εκδίκηση μας κράτησαν εδώ επί 26 μήνες. Έκλεψαν 26 μήνες από τη ζωή μου», είπε. «Τα χέρια μας είναι καθαρά. Δεν έχουμε παρά μία και μόνη απαίτηση: (να αποδοθεί) δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Μπασμπούγ, 71 ετών.

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος έκανε δηλώσεις επί 20 λεπτά, κάλεσε τις αρχές της Τουρκίας να δώσουν εντολή για την αναψηλάφηση της υπόθεσης. «Αν η Τουρκική Δημοκρατία θέλει να γίνει ένα κράτος δικαίου, πρέπει να δοθεί μια απάντηση. . . όσοι απεργάστηκαν αυτό το σχέδιο πρέπει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων και να έχουν μια δίκαιη δίκη», είπε, και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον «αγώνα του» ώσπου «να απελευθερωθούν όλοι» όσοι καταδικάστηκαν «άδικα».

Η απελευθέρωση του στρατηγού Μπασμπούγ εκτιμάται πως θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για τους 200 και πλέον άλλους κατηγορούμενους που έχουν φυλακιστεί για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.

Σχόλια