Ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» τον Οκτώβριο αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναφέρει πως «η συμμετοχή θα γίνει εγγυημένα και χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος στην ομιλία τους, η Ελιά είναι ΠΑΣΟΚ, ενώ προσδιόρισε ότι στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να έρθει τρίτο κόμμα στις εκλογές. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», ενώ καταφέρθηκε και εναντίον παλαιών συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, απέδωσε ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για τη στάση του κόμματος το 2009 σχετικά με την προεδρική εκλογή, που είχε ως αποτέλεσμα τις πρόωρες εκλογές.

«Οι πρόωρες εθνικές εκλογές του 2009 στάθηκαν η αιτία να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το δυσανάλογο βάρος της κρίσης», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι όλοι αγωνίστηκαν τότε γι’ αυτό, χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό» σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά το ιδρυτικό συνέδριο, ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ανέφερε πως η εκλογή των σύνεδρων θα γίνει από τη βάση και πως στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα εκπροσωπούνται πρόσωπα και χώροι που το επιθυμούν. Επίσης, ζήτησε «τη στράτευση όλων των στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά της ευρύτερης παράταξης [….] όλων των πολιτών που πιστεύουν στον χώρο αυτό και ξέρουν ότι η Ελλάδα πάντα έχασε ιστορικά όταν αυτός ο πόλος της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν έπαιζε τον ρόλο του».

Οπως ανέφερε, θα συγκροτηθεί μια Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου «στην οποία θα εκπροσωπείται, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ, από το Πολιτικό του Συμβούλιο και ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του Συνεδρίου. Αλλά θα εκπροσωπούνται και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες». Επίσης, σημείωσε ότι «το Πολιτικό Συμβούλιο ζήτησε να έχω το περιθώριο να προσθέσω πρόσωπα τα οποία θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι «θα οργανώσουμε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και 3 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή όλων των Οργανώσεών μας, όλων των συνδικαλιστικών αυτοδιοικητικών στελεχών, των κοινωνικών κινημάτων, για να γιορτάσουμε και την επέτειο.

Πάντως, σημειώνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί από στελέχη του ζήτημα ηγεσίας.

Μάλιστα, σε κείμενο, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, προερχόμενο από πρωτοβουλία στελεχών με αναφορές στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο και το οποίο αναμένεται να υπογράψουν πάνω από 1.000 άτομα, ζητείται η αλλαγή πολιτικής και κατηγορείται ο Ευ. Βενιζέλος ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συμπλήρωμα της ΝΔ. Ζητείται, δε, τερματισμός της σύμπραξης με την Δεξιά και την «μνημονιακότερη των μνημονίων πολιτική της». Την αλλαγή πλεύσης φαίνεται ότι ζητούν η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, και ο Θάνος Μωραΐτης.

Σήμερα, με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, με επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος, τον γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου,  ζητά γνήσιο και αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, και διατήρηση του όρου «σοσιαλιστικό» στον τίτλο του, χωρίς υποκατάστασή του «με ορολογίες από το φυτικό βασίλειο». Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει ο πρώην υπουργός, «τα ποτάμια τα ρυάκια και οι παραπόταμοι, που ουδείς γνωρίζει από πού πηγάζουν και που εκβάλουν, θα παρασύρουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που από το 1974 μέχρι το 2009 το εμπιστεύθηκε».

Σχόλια