Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος ονομάσθηκε «χαλίφης» από την οργάνωσή του, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε ένα βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους, και κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να τον «υπακούν».

Αυτός ο τζιχαντιστής ηγέτης, που μέχρι τώρα δρούσε στη σκιά, απηύθυνε την έκκληση αυτή στη διάρκεια κηρύγματος την Παρασκευή, στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία κατέκτησαν οι μαχητές του κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 9 Ιουνίου στο Ιράκ, όπου έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους.

«Είμαι ο ηγέτης που ορίσθηκε για να σας κατευθύνει, αλλά δεν είμαι καλύτερος από εσάς· αν πιστεύετε πως έχω δίκιο, βοηθήστε με και αν πιστεύετε πως έχω άδικο, συμβουλεύστε με και βάλτε με στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος φορούσε μαύρο τουρμπάνι και μακριά παραδοσιακή ενδυμασία.

«Υπακούστε με όσο υπακούτε τον Θεό μέσα σας», πρόσθεσε.

Ιρακινή κυβέρνηση: Πλαστό το Βίντεο

Δεν αναγνωρίζει η ιρακινή κυβέρνηση το βίντεο που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και εμφανίζει τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι να προσεύχεται στην πόλη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, ισχυριζόμενη πως είναι πλαστό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ταξίαρχος Σαάντ Μάαν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «αδιαμφισβήτητα» ο άνδρας που εμφανίζεται στο οπτικό υλικό που αναρτήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ να μιλάει από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης δεν είναι ο Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με τον Μάαν, οι κυβερνητικές δυνάμεις προκάλεσαν πρόσφατα σε αεροπορική επιδρομή τον τραυματισμό του Μπαγκντάντι, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Συρία από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους για ιατρική παρακολούθηση.

Ο Μάαν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και ο ισχυρισμός του δεν μπορεί να διακριβωθεί με άλλον τρόπο.

Το βίντεο διάρκειας 21 λεπτών δημοσιοποιήθηκε εν μέσω πληροφοριών που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι ο Μπαγκντάντι πρόκειται να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που η οργάνωσή του, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος και τον ανακήρυξε «χαλίφη», τίτλο που φέρουν οι διάδοχοι του προφήτη Μωάμεθ.

 

Σχόλια