Πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποίησαν στις 04:40 τοπική ώρα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου και σύμφωνα με την ενημέρωση του Πενταγώνου η επίθεση ήταν στοχευμένη κι έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής του βάσης κοντά στη Χομς προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων αλλά και εκτεταμένες ζημιές. Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν εννέα αεροπλάνα, ωστόσο ο κύριος διάδρομος έχει μείνει σχεδόν άθικτος.

Ο στρατός της Συρίας τόνισε ότι θα απαντήσει στα πλήγματα αυτά συνεχίζοντας την εκστρατεία του για να «εξαλείψει την τρομοκρατία» και να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτήρισε τη σημερινή αμερικανική επίθεση «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία. «Πρόκειται για την κατάλληλη απάντηση στη βάρβαρη επίθεση με χημικά από τη συριακή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Από την πλευρά της η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε ενημερωθεί από τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον πριν από την πυραυλική επίθεση. Μάλιστα ο Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε πως «το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους». Χαρακτήρισε παράλληλα τις αμερικανικές επιθέσεις ως μια «προειδοποίηση» απέναντι σε ένα «εγκληματικό καθεστώς» ενώ απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν είπε ότι οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει «να κατανοήσουν ότι η στήριξη στον Ασαντ δεν έχει καμία λογική» και ότι «η Γαλλία δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους στο θέμα της Συρίας».

Την πυραυλική επίθεση καλωσόρισε η Εθνική Συμμαχία της Συρίας που ανήκει στην αντιπολίτευση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς της συριακής κυβέρνησης.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Επίθεση κατά ενός κυρίαρχου κράτους χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ το Κρεμλίνο κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για «πρόσχημα που επινόησαν οι ΗΠΑ». Εξάλλου, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τον θάνατο πολλών αμάχων στο Ιράκ και χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως ένα «μεγάλο εμπόδιο» στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας». Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ για «σημαντική ζημιά στις σχέσεις με τη Ρωσία» στον απόηχο αυτής της ενέργειας προσθέτοντας ότι «ο συριακός στρατός δεν έχει χημικά όπλα».

Το Ιράν επίσης καταδίκασε την επίθεση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνει τον κίνδυνο ενίσχυσης των τρομοκρατών στην Συρία.

Η ανακοίνωση Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην γραπτή ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς πολίτες για την πυραυλική επίθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο με γνώμονα την εθνική τους ασφάλεια.

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζει:

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ».

Σχόλια