Ειδική ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στην Αθήνα επιδιώκοντας να ενημερωθούν για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της αναφορικά με τα θέματα του χρέους και την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αυτήν την ώρα συναντάται με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις.

Ερωτηθείς «πώς θα αρθούν οι πιέσεις», ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι το τι θα γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος είναι «τελείως ανοιχτό».

Παρών θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και το περίγραμμα των επαφών που είχε σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα συνάντηση γνωριμίας με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς και τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σινγκ είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το περίγραμμα του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δυνατότητα νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Χθες η ομάδα των Αμερικανών, συνοδευόμενη και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας Ντέιβιντ Πιρς (David Pearce) συναντήθηκε για μία ώρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Πληροφορίες λένε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις της κυβέρνησης. Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Δραγασάκης τούς παρουσίασε τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, τις προτάσεις για την απομείωση του χρέους και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η ομάδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο παρέχοντας την τεχνογνωσία της στα θέματα της απομείωσης του χρέους αλλά και της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι η επίσκεψή τους στην Αθήνα, η οποία αποφασίστηκε μία μέρα μετά την παρέμβαση του κ. Ομπάμα υπέρ της χώρας μας, έχει και ως στόχο να καταγράψει αναλυτικά τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες και θα μεταφερθούν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου εκείνος να χαράξει τα επόμενα βήματά του στις συζητήσεις με την Ε.Ε. και ιδίως στο θέμα της διαχείρισης του χρέους.

Σειρά επαφών θα έχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις 11:00 συναντάται με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Πέτερ Σουφ, ενώ στις 16:00 θα έχει συνομιλίες με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς.

 

Σχόλια