Στην πεντασέλιδη επιστολή -περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύουν στο σημερινό τους φύλλο οι  Financial Times– ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποιεί στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της για το χρέος, αν η ΕΕ αποτύχει να της παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια. Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times , εστάλη τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το αποψινό ραντεβού του έλληνα Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο

Το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων (ΔΝΤ) και τις κοινωνικές δαπάνες. Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για αυτό, αφήνει αιχμές και για την προηγούμενη κυβέρνηση. «Εξαιτίας των αποτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, οι εκταμιεύσεις από τον EFSM-ESM σταμάτησαν (και οι αντίστοιχες του ΔΝΤ καθυστέρησαν) δημιουργώντας χρηματοδοτικό κενό το 2014 και το 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αρχές της ευρωζώνης, που περιορίζουν τη δυνατότητα της Ελλάδας για έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους και δεν επιτρέπουν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Αθήνα, αντίστοιχα, πριν από την υιοθέτηση ενός νέου γύρου οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος», φέρεται να αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια οξεία επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας -προοπτική που δεν σκοπεύει να ανεχθεί. Καλεί μάλιστα τη Γερμανία καγκελάριο να μην επιτρέψει «μια (…) θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ,η επίμαχη επιστολή εστάλη στην Άνγκελα Μέρκελ δύο ημέρες πριν εκείνη δεχτεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της περασμένης Πέμπτης και πριν τον προσκαλέσει στο Βερολίνο για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Και η κριτική κατά Ντράγκι – ΕΚΤ

Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται και στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στις ελληνικές Τράπεζες και οι οποίοι εμποδίζουν την Αθήνα να βασιστεί στα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της σε ρευστότητα. Επιμένει δε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους χρηματοδότησης των ελληνικών Τραπεζών» που ίσχυαν μετά τις εκλογές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επέκρινε την ΕΚΤ για την αύξηση του ELA υποστηρίζοντας ότι μια αύξηση με το σταγονόμετρο θα συνεχίσει να πυροδοτεί τη σεναριολογία και να μεγεθύνει την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως η Αθήνα είναι «δεσμευμένη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε καλή πίστη και στενή συνεργασία με τους εταίρους της», εξηγεί ωστόσο στη Γερμανία καγκελάριο ότι μια αποτυχία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα οδηγούσε μόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Σχόλια