Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες. Ελληνας αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.
Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup.
Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαιώσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος ενός εντυπωσιακά γρήγορου Eurogroup.
Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, τόνισε, αλλά υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς ότι με την επιστροφή τους θα καταλήξουμε σε συμφωνία (staff level agreement) και θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την επικύρωσή της.
Αναφορικά με το τι «έδωσε» η Αθήνα για να γυρίσουν οι θεσμοί ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφώνησε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για νέο μείγμα πολιτικής, σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων όμως, καθώς και το ύψος των μέτρων, θα συγκεκριμενοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και το κουαρτέτο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι συναίνεσε στην υιοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα λιτότητας. «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ερωτηθείς ωστόσο για αυτή τη δήλωση της Αθήνας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με διπλωματικό τρόπο εξήγησε ότι εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης σε συμφωνία πάντα με τους θεσμούς.
«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη μετατόπιση της έμφασης του ελληνικού προγράμματος από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά μέτρα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.
Πάντως, σε καθαρούς όρους δεν υπάρχει κανένα ευρώ νέα μέτρα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Π.Μοσκοβισί.
Για την επιστροφή των θεσμών δεν χρειάζεται η νομοθέτηση μέτρων εκ μέρους της Αθήνας, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για την εκταμίευση της δόσης. Προκειμένου να πάρει η Αθήνα το πράσινο φως και τα χρήματα, πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με το κουαρτέτο να νομοθετηθούν.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία ο Γ.Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επείγον ζήτημα ρευστότητας. Ωστόσο αναγνώρισε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, αλλά και να διατηρηθεί η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, που έχει δειλά αρχίσει.