Μετά από δύο χρόνια ειδικό συνεργείο με γερανούς ανέλαβε και πάλι τον καθαρισμό του Δρομέα, του γυάλινου αγάλματος του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

Η διαδικασία το πρωί της Τρίτης κράτησε πάνω από οκτώ ώρες και περιελάμβανε τρία στάδια λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το άγαλμα.

Αρχικά το συνεργείο των οκτώ ατόμων ψέκασε με απορρυπαντικό αφρό το άγαλμα και το άφησε να δράσει για τέσσερις ώρες. Έπειτα το έπλυναν με κανονικό νερό και στη συνέχεια με απιονισμένο νερό για να απομακρυνθούν τα στίγματα. «Πρώτη φορά το καθαρίσαμε το 2003 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεύτερη φορά το 2012», λέει στα «ΝΕΑ» η Δώρα Λυκάκη, εκπρόσωπος της εταιρείας Kärcher που ανέλαβε τον καθαρισμού του γλυπτού. Ο Δρομέας είχε καθαριστεί και το 2008 από τις δημοτικές αρχές επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη.

Η εταιρεία έχει καθαρίσει στο παρελθόν την πρόσοψη της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τα μακρά τείχη του Πειραιά. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε από την εταιρεία έχει εγκριθεί και από τον δημιουργό του Δρομέα. Το άγαλμα φτιάχτηκε το 1988 και αρχικά είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Ομονοίας. Όταν ξεκίνησαν τα έργα για το μετρό της Αθήνας μεταφέρθηκε στη σημερινή του τοποθεσία, στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Αποτελείται από σίδερο και από γυαλί που ζυγίζει σύμφωνα με τον δημιουργό του περίπου 50 τόνους και έχει ύψος 12 μέτρα.

Σχόλια