Η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, που συνοδεύτηκε από καταγγελίες και ομολογίες, δημιούργησε εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής και  ήρθε στο φως ο αλληλοσπαραγμός των καθοδηγητών της οργάνωσης, που κυριάρχησαν από την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου.

Από το κείμενο της επιστολής του κ. Αλεξόπουλου προκύπτει ότι  ο βουλευτής δέχεται πως υπάρχει εγκληματική δράση της οργάνωσης, από την οποία ο ίδιος επιχειρεί να πάρει αποστάσεις, ενώ επιφυλάσσεται να κάνει αποκαλύψεις στο μέλλον.

Ο κ. Αλεξόπουλος δηλώνει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Ελευθερία»:

«Στη Χρυσή Αυγή εντάχθηκα το 1996 και κατάγομαι από κεντρώα οικογένεια. Όσο για τα περί «ναζισμού», αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μένα και την οικογένειά μου.

Ο παππούς μου, Ελευθέριος Αλεξόπουλος, συνελήφθη σε ηλικία 33 χρόνων έπειτα από ενέδρα, το 1944 στη Γιάννουλη γιατί μετέφερε εφόδια και τρόφιμα στους αντάρτες. Οι Γερμανοί προς παραδειγματισμό τον κρέμασαν στην πλατεία του χωριού, αφήνοντας το πτώμα του να αιωρείται για έξι ημέρες».

Η απάντηση των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας της ΧΑ ήρθε με χαρακτηρισμούς τύπου «προδότης», «συκοφάντης», «Ιούδας», που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ σε μια δεύτερη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους βουλευτές της ΧΑ ο Χρ. Αλεξόπουλος χαρακτηρίζεται ρίψασπις και καταγγέλλεται για «άθλια» και «προδοτική συμπεριφορά», καθώς και για «συκοφαντίες».

Την αποκάλυψη ότι θα απομακρυνθούν άλλοι δύο βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, έκανε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν κάποια στελέχη στο μόρφωμα που ναι μεν έχουν εθνικιστικές απόψεις αλλά διαφέρουν από την ηγεσία. Και γι’ αυτό, όπως είπε, θα απομακρυνθούν μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Σχόλια