Αυτές τις ημέρες ακούμε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι μια καταστροφική επιλογή και όσοι ισχυρίζονται ότι πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουμε στο Ευρώ τρομοκρατούν τον λαό. Αυτό που εντυπωσιάζει σ’ αυτό τον δημόσιο λόγο είναι η άγνοια της γεωπολιτικής πραγματικότητας της περιοχής μας.

Στα βόρεια σύνορά μας,  η de facto ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, απειλεί τις υπάρχουσες ισορροπίες στην περιοχή. Ήδη η αστάθεια έχει μεταφερθεί στη γειτονική μας FYROM. Η ισορροπία που είχε υπάρξει μετά την συμφωνία της Οχρίδας μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε αναζωπύρωση του Αλβανικού εθνικισμού που εκφράζεται από το δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα. Οι αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας δείχνουν ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σοβαρές τριβές με τη γειτονική μας χώρα.

Παράλληλα στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας διαδραματίζουν δυναμικό ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι οι εθνικιστές Τσάμηδες (απόγονοι της μειονότητας που ζούσε μέχρι το 1944 στη Θεσπρωτία). Τα προβλήματα με την Τουρκία παραμένουν.

Όλα αυτά, όσοι κραυγάζουν για έξοδο από το Ευρώ και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να τα αγνοούν.

Σχόλια