Επανερχόμενος στις αρχικές του δηλώσεις για αποχώρησης από την κυβέρνηση, εάν η Ελιά συγκεντρώσει χαμηλά ποσοστά, μετά από μια προσπάθεια που έκανε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να ανασκευάσει, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «360 μοίρες», ανέφερε πως σε περίπτωση που υπάρξει «ναυάγιο» της Ελιάς στις ευρωεκλογές, τότε θα μεταβεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

«Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν, υπάρχει κυβέρνηση; Δε θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;» είπε.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συνταγματικά είναι νόμιμη, γιατί έχει την πλειοψηφία της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο του 2016, τονίζοντας όμως ότι:

«Εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση που είναι μια πολιτική έννοια. Πρέπει να σε στηρίζει ο κόσμος, πρέπει να έχεις ένα ηθικό δικαίωμα να κάνεις αυτά που κάνεις. Αν λοιπόν αυτό διαταραχθεί, δεν μπορείς να κυβερνήσεις.

Κατ’ αρχάς ψυχολογικά οι βουλευτές μας δε θα μπορούν να στηρίξουν τα νομοσχέδια, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση. Θα είναι η αντιπολίτευση ανεβασμένη στα έδρανα και στα κάγκελα και στα κεραμίδια.

Λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να κάνει μια επιλογή. Θέλουμε μια σταθερή κατάσταση και μια σταθερή κυβέρνηση, ή θέλουμε μια περιδίνηση.»

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΠαΣοΚ «μανδύα του Νέσσου» (αυτός που έριξαν στον Ηρακλή και πέθανε στην πυρά).

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση; Εγώ αποδέχτηκα τη θέση αυτή, η οποία είναι άκρως τιμητική, επειδή είπαν ‘υπάρχει διαθεσιμότητα’; Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, όπως ξέρετε.»

«Δεν μιλάω για ποσοστά. Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν, εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πουν ότι δεν μπορώ να ψηφίζω άλλο γιατί δεν έχω καμία στήριξη, καμία προοπτική, κανένα ηθικό δικαίωμα να το κάνω, υπάρχει κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την 25η Μαΐου.

Σχόλια