Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση «να επιτεθεί στο σύμφωνο σταθερότητας», αλλά προτείνει μια σχεδίαση η οποία θα μπορούσε να άρει για ορισμένες χώρες το εμπόδιο της συγχρηματοδότησης. «Ουδείς θέλει να επιτεθεί στο σύμφωνο, ούτε και να το αναπροσδιορίσει με δημιουργικό τρόπο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

Όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάμπριελ έδωσε τροφή στους οπαδούς μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δηλώνοντας ότι πρέπει να δοθεί «χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις». Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν θετικά δεκτές στο Παρίσι και τη Ρώμη, που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι Γερμανοί ηγέτες δεν σταμάτησαν έκτοτε να διορθώνουν και να υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό θέτει στο 3% το όριο του δημοσίου ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης.

 

Σχόλια