Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη ότι ανεφοδίασαν το Ισραήλ με πολεμοφόδια, λίγες ώρες μετά την έντονη καταδίκη της Ουάσινγκτον για την επίθεση εναντίον σχολείου-καταφυγίου του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει ανεφοδιασμό στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των αποθεμάτων του, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την πώληση τρεις ημέρες αργότερα.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι καθοριστικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να παρέχεται βοήθεια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει και να διατηρεί ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι. «Η συγκεκριμένη πώληση αμυντικού εξοπλισμού συνάδει με τους στόχους αυτούς», συμπλήρωσε.

Μέρος των πολεμοφοδίων προέρχεται από αποθέματα που είχε αποθηκεύσει ο αμερικανικός στρατός στο ισραηλινό έδαφος, για χρήση από τον ισραηλινό στρατό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια (746 εκατομμύρια ευρώ).

Ο κ. Κέρμπι υπογράμμισε όταν τα εν λόγω πολεμοφόδια ήταν αποθηκευμένα εκεί «εδώ και χρόνια, αρκετά πριν από τη σημερινή κρίση».

«Η απόφαση να παραδοθούν πολεμοφόδια από το απόθεμα αυτό ήταν αμιγώς υπουργική και δεν χρειαζόταν την έγκριση του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη στην απόφαση για την πώληση του άλλου μέρους των πολεμοφοδίων που παραδόθηκε στο Ισραήλ.

 

Σχόλια