Αστυνομικός της Ατλάντα πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα γυμνό και προφανώς άοπλο Αφροαμερικανό, ο οποίος συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλα στους χώρους του κτηριακού συγκροτήματος όπου διέμενε, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα ακολουθεί σειρά από ανάλογα περιστατικά, περιλαμβανομένων των φόνων άοπλων Αφροαμερικανών στο Μιζούρι και στην Νέα Υόρκη, οι οποίοι έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα σχετικά με τη χρήση υπερβολικής βίας κυρίως εις βάρος μειονοτήτων, φτωχών και ψυχικά ασθενών.

Ο αστυνομικός από την κομητεία Ντεκάλμπ απάντησε σε κλίση ατόμου, ο οποίος είπε ότι ένας άνδρας «συμπεριφερόταν σαν τρελός, χτυπούσε τις πόρτες και κυλιόταν γυμνός στο έδαφος» περίπου στη μία το μεσημέρι τοπική ώρα, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας αυτής Σέντρικ Αλεξάντερ.

nekros-afroamerikanos-apo-pura-astunomikou_1.w_l

Ο εν λόγω αστυνομικός, ο οποίος είναι λευκός, εντόπισε τον άνδρα αυτόν να περιφέρεται γυμνός στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος, είπε ο κ. Αλεξάντερ.

Ο άνδρας έτρεξε προς το μέρος του αστυνομικού, ο οποίος υποχώρησε και του ζήτησε να σταματήσει προτού τον πυροβολήσει δύο φορές, πρόσθεσε ο Αλεξάντερ, που σχολίασε ότι «ευλόγως υπέθεσε» ότι το άτομο αυτό έπασχε μάλλον από κάποια ψυχική ασθένεια.

Ο κ. Αλεξάντερ αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του θύματος, αλλά σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για τον 27χρονο Άντονι Χιλ.

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο αστυνομικός, ο οποίος εργάζεται εδώ και επτά χρόνια σε αυτό το τμήμα, ήταν εξοπλισμένος με taser την ώρα του επεισοδίου.

Ο Χιλ είναι τουλάχιστον ο τρίτος Αφροαμερικανός από την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος είτε ήταν άοπλος ή έδειχνε να είναι άοπλος όταν πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Την Παρασκευή, η αστυνομία κοντά στο Ντένβερ πυροβόλησε και σκότωσε άοπλο, ο οποίος ήταν καταζητούμενος φυγάς.

Την ίδια ημέρα, λευκός αστυνομικός στο Μάντισον του Ουινσκόνσιν τραυμάτισε θανάσιμα τον 19χρονο Αφροαμερικανό Τόνι Ρόμπινσον, γεγονός που έβγαλε στους δρόμους περίπου 2.000 φοιτητές που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας.

Σχόλια