Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους των ισπανικών πόλεων το Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, υπέρ της ισότητας στο χώρο εργασίας και κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.

 

Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση σχεδιάζει την ψήφιση σχεδίου νόμου σύμφωνα με το οποίο θα περιορισθεί το δικαίωμα των Ισπανίδων να διακόπτουν μια εγκυμοσύνη έως την 14η εβδομάδα κυήσεως, δυνατότητα που τους είχε δοθεί πριν τέσσερα χρόνια όταν η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του σοσιαλιστικού κόμματος.

 

Αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης κρατώντας σημαίες και χτυπώντας τύμπανα, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε αρκετές άλλες πόλεις.

 

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο από το κυβερνόν κόμμα και θεωρείται το πιο αυστηρό της Ευρώπης πάνω στο θέμα των αμβλώσεων. Δέχθηκε από την πρώτη στιγμή δριμύα κριτική από γυνακείες οργανώσεις και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι το χαρακτηρίζουν «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω». Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι εκτρώσεις βγαίνουν εκτός νόμου εξαιρουμένων περιπτώσεων βιασμού ή σοβαρής απειλής για την σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας. Γυναίκες οι οποίες θα θελήσουν να επικαλεστούν αυτές τις εξαιρέσεις θα υποχρεούνται να προσκομίσουν σχετικά πιστοποιητικά από δύο διαφορετικούς γιατρούς.

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του ισχυριζόμενος πως αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κόμματός του ενώ και η ισχυρή ισπανική καθολική εκκλησία είναι υπέρμαχος της τροποποίησης του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκτρώσεις επί το αυστηρότερον.

 

Παρ΄όλα ταύτα, 80% των ισπανών πολιτών εξέφρασαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, γεγονός που ανάγκασε εκπροσώπους της κυβέρνησης να ανακοινώσουν πως μελετάνε πιθανές αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο.

Σχόλια