Κατά δύο θέσεις -στην 60η από την 58η προηγουμένως- υποχώρησε η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) με βάση την ευκολία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η έκθεση Doing Business 2016 της ΠΤ καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις των χωρών που έκαναν ευκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου 2014 έως την 1η Ιουνίου 2015.

Ωστόσο, η βαθμολογία της Ελλάδας, σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές για το επιχειρηματικό περιβάλλον που έχουν εφαρμοσθεί σε όλο τον κόσμο, βελτιώθηκε οριακά, με τον σχετικό δείκτη (distance to frontier, DTF) να αυξάνεται στο 68,38% από 68,30% πέρυσι (το 100% αντιστοιχεί στις καλύτερες πρακτικές).

Η ΠΤ αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε 10 τομείς που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η σχετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη υποχώρησε σε 7 από τους τομείς αυτούς, ενώ στους υπόλοιπους 3 έμεινε αμετάβλητη.

Υποχώρηση σημειώθηκε στην ευκολία έναρξης μίας επιχείρησης (54η από 50η θέση), την απόκτηση ηλεκτρικού ρεύματος (47η από 44η), τη λήψη πιστώσεων (79η από 71η), το ύψος των φόρων (66η από 63η), την εφαρμογή των συμβάσεων (132η από 131η), την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας (47η από 44η) και την εκκαθάριση μίας επιχείρησης (54η από 52η).

Σταθερή έμεινε η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο (27η), στις κατασκευαστικές άδειες (60η θέση) και τη μεταβίβαση και καταγραφή ακίνητης περιουσίας (144η θέση).

Η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά τη φορολογία υποχώρησε, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων της, όπως σημειώνει η έκθεση της ΠΤ, στην οποία ειδικότερα σημειώνεται:

«Η Ελλάδα μείωσε το κόστος της φορολογίας για τις εταιρείες, με τη μείωση των συντελεστών ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, την πλήρη έκπτωση από τον φόρο των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των συντελεστών στον φόρο περιουσίας. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες ψυχαγωγίας δεν εκπίπτουν από τον φόρο, μειώθηκαν τα ποσοστά απόσβεσης για ορισμένες μορφές παγίων κεφαλαίων και αυξήθηκε ο φόρος στο εισόδημα από τόκους».

Απαιτούνται 5 ενέργειες και 13 ημέρες για να αποκτήσει μία επιχείρηση άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, έναντι 4,7 διαδικασιών και 8,3 ημερών κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ με υψηλό εισόδημα.

Το κόστος για την απόκτηση της άδειας αντιστοιχεί στο 2,2% του ελληνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος έναντι 3,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ.

Η ΠΤ σημειώνει ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναφορικά με τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς ένας αγοραστής θα πρέπει να ολοκληρώσει 10 διαφορετικές ενέργειες στη χώρα – μία διαδικασία που απαιτεί 20 ημέρες και κοστίζει το 4,9% της αξίας του ακινήτου.

Ο συγκεκριμένος τομέας, όπως αναφέρει χαρακητιστικά η έκθεση, την οποία και επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι ο μόνος που υστερεί η χώρα μας.

Η εκδίκαση μίας εμπορικής διαφοράς στα δικαστήρια παίρνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – περίπου 1.580 ημέρες ή πάνω από 4 χρόνια από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας.

Σε όλο τον κόσμο, μόνο στο Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και τη Γουινέα Μπισάου παρατηρείται μεγαλύτερος χρόνος στην εκδίκαση εμπορικών διαφορών. Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση, υπήρξε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα των δικαστικών διαδικασιών (όπως με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υποβολών που σημειώθηκαν στην περυσινή έκθεση), αλλά οι αναβολές (των δικών) παραμένουν κοινό φαινόμενο, οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Όσον αφορά στην επίβλεψη των κατασκευών, η ΠΤ αναφέρει ότι μόνο η Ελλάδα ζητά την υποβολή εκθέσεων και από μηχανικό της εταιρείας και από εξωτερικό μηχανικό (χωρίς τελική έγκριση από κυβερνητικό φορέα).

Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ευκολία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ήταν η Σιγκαπούρη, όπως και πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν κατά σειρά η Δανία, η Νότιος Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Σχόλια