Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, το σύνολο των δημοσκοπήσεων για ένα θέμα δεν επιτρέπει αμφισβητούμενη προσέγγιση. Αυτό που αφορά στον νικητή των εκλογών. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη!

Ανοικτά είναι όλα τα άλλα ζητήματα, τα οποία, βεβαίως, έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την πορεία της χώρας μετά τις 25 Ιανουαρίου, για τη δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση αλλαγής σε σταθερή προοδευτική κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια οι παράγοντες, που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, από σήμερα ως τις 17:40 της Κυριακής(25/01/15) εξαρτώνται πλέον από την απάντηση των Ελλήνων πολιτών στο πραγματικό δίλλημα: «Πώς και με Ποιόν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;». Ή, αλλιώς διατυπωμένο: «Μόνος του με αυτοδυναμία ή σε κυβέρνηση συνεργασίας;».

Για τους/τις αναποφάσιστους/ες, οι οποίοι/ες τρεις ημέρες πριν την κάλπη ανέρχονται στα πρωτόγνωρα ύψη των 13-15%, με ακραίο το 10% εξ αυτών που δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν στο παραβάν, το μείζον είναι  να διευκρινίσουν, πρώτα απ΄ όλα, αν επιθυμούν όντως, πέρα από την πρωτιά και την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, με άλλα λόγια, η γενική αντίθεσή τους στη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και  η σταθερή απόφασή  τους για αποτροπή της συνέχισης  με μια νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μαζί πλέον με το «πρόθυμο» Ποτάμι, επιθυμούν να μετασχηματιστεί σε … «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, ως συνδυασμός «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» επιδιώκουμε να γίνει ξεκάθαρο ότι  η αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση ενός κόμματος. Γι’ αυτό υπάρχει η ιστορική εμπειρία. Αυτό  ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα για το  ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα κόμμα  όπου στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμη ισχυρές δυνάμεις που ταυτίζουν την αλλαγή με ξεπερασμένα μοντέλα του παρελθόντος και επαγγέλλονται πολιτικές που δεν μπορούν να σταθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υποστηρίζουμε ότι  αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να εφαρμόσει το «καθαρό πρόγραμμα» του, της «Θεσσαλονίκης» όπως το ονοματίζει. Αυτό  αντικειμενικά δεν βγαίνει. Απαιτεί ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και μονομερείς ενέργειες απέναντι στους εταίρους.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί, μια και δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία, σε μια προγραμματική συμφωνία και να «διευκολυνθεί» έτσι στην προώθηση ενός  κοινού  προγράμματος αλλαγής. Με  ρεαλισμό και όραμα, προσθέτουμε ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Το επόμενο ζήτημα αφορά στο με ποιόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει. Και εδώ  η επιλογή των πολιτών παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Εξηγούμαι:

Με τον κ. Πάνο Καμμένο που ηγείται του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες»;

Ένα κόμμα το οποίο είναι εθνικιστικό, λαϊκιστικό, κοινωνικά συντηρητικό, που επιδίδεται στην συνωμοσιολογία και  εκφράζει έναν αβάσιμο και απλουστευτικό λόγο για την οικονομία; Αυτό το κόμμα δεν   μπορεί και δεν πρέπει να είναι σύμμαχος σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Το κόμμα, και κυρίως η ηγεσία του, αυτοτοποθετήθηκε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών, επιβεβαιώνοντας με πράξεις και  τοποθετήσεις την ένταξή του στη σφαίρα επιρροής της συντηρητικής παράταξης. Μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική, με προγραμματική συμφωνία που φτάνει ως το 2018.

Αποδέχθηκε την ταύτιση της πολιτικής σταθερότητας με την συντηρητική πολιτική, βοηθώντας τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει ως νομοτελειακή την εφαρμογή της δικής της πολιτικής ατζέντας. Και το σημαντικότερο ακόμη και σήμερα αφήνει ανοικτή την πόρτα της συνέχισης της ίδιας πολιτικής.

Με το ΠΟΤΑΜΙ; Πρόκειται για ένα κόμμα χωρίς  συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και για το αύριο,  που προτάσσει έναν μεταρρυθμιστικό αχταρμά, χωρίς σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις, προβάλλοντας ως πλεονέκτημά του την πολυσυλλεκτικότητα ενώ πρόκειται για  πολιτική σύγχυση. Και το σημαντικότερο, οι επιλογές του για μετεκλογική συμμαχία δεν έχουν πρόσημο. Θα μπορούσε, σήμερα το 2015, να συμμαχήσει και με τη ΝΔ!

Μόνη λύση και ταυτόχρονη εγγύηση για μια πραγματική πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση,  με επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία καθώς και με ένα εσωτερικό πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεις,  είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδυασμό  ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Για αυτό η παρουσία του συνδυασμού στη βουλή είναι αναγκαία συνθήκη για να είναι η προοδευτική διακυβέρνηση μακρόπνοη και αποτελεσματική και να μην αποτελέσει μια αριστερή παρένθεση.

 

Σχόλια