Τη δημιουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά, προαναγγέλλει με συνέντευξή της στην «Αυγή» η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου.Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά του δημάρχου της Κω, ενώ σημειώνει ότι η ΕΕ αδιαφορεί για την τύχη των προσφύγων.

Αναφέρει ότι ενόψει των συνεχώς αυξανόμενων ροών, η κυβέρνηση «σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».

Επίσης, επισήμανε ότι «σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να γίνει «σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Όσον αφορά την επιλογή του πλοίου στην Κω, η Τ. Χριστοδουλοπούλου βάλλει κατά του δημάρχου, αναφέροντας πως «επιλέχθηκε προσωρινά ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια».
«Παράλληλα αναζητούμε χώρο του Ελληνικού Δημοσίου για να οργανώσουμε εκεί χώρο πρώτης υποδοχής. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην βρεθεί στην Κω χώρος πρώτης υποδοχής. Αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει ανάγκη το νησί και αυτό απαιτεί και η λογική» τόνισε.

Η αναπληρώτρια υπουργός άσκησε κριτική στην ΕΕ για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση «αδιαφορεί για την τύχη αυτών των ανθρώπων και δεν τους βοηθά να βρουν έναν άλλον τρόπο να ζουν με αξιοπρέπεια».

Σχόλια