Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ απέρριψαν σήμερα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεξήχθησαν χθες υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι αύριο Τρίτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.

Αντιθέτως με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία «σέβεται την επιλογή των πληθυσμών» και εξέφρασε την ελπίδα πως «η εφαρμογή των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων θα προχωρήσει σε πολιτισμένες γραμμές».

Σχόλια